Szinte belebotlott a bronzkori leletbe

Simon Virág 2018. november 29., 11:55

Kiállt a földből egy sisak gombja, így találtak az értékes bronzkori régészeti leletre egy Nyárádszereda határában lévő domboldalon. A megtalált tárgyakat a Maros Megyei Múzeum szakemberei restaurálják, majd felbecsültetik az értékét.

A megtalált bronzkori sisak. Kincsesbányának bizonyul Maros megye Fotó: Haáz Vince

Újabb régészeti leletet talált egy amatőr régész Maros megyében két hete,

ezúttal egy értékes bronzkori sisak is előkerült egy nyárádszeredai domboldalból.

Mint Rézi Botond archeológus, a bronzkor szakértője elmondta, az új lelet többek között egy igen értékes harangalakú sisakot tartalmaz, amely a Krisztus előtti 9–10. századból származik. Ezt egy öntött bronzlemezből faragták ki sisakalakúra, belső részében, a perem felett szegecslyukak találhatók, a feltételezések szerint növényi vagy állati eredetű bélés is volt benne. Tetején díszített gomb található, a sisakon nincs más díszítőelem.

Szinte tökéletes állapotban van a sisak, és igen értékes kincslelet, hiszen az egész Kárpát-medencében csupán tezenkettő található belőle.

Romániában még kettő van ilyen, egyiket Nagykárolyban találták, a másikat Brassó megyében” – tájékoztatott Rézi Botond. A szakembertől megtudtuk, hogy az említett sisak mellett találtak még két bronz bográcsot, de ezek közül egyik sem teljes, csak darabok vannak meg belőlük. Ezek közül az egyiket – szakértők szerint – Szlovákia vagy Észak-Magyarország területén készíthették, a másikhoz hasonlót találtak már Erdélyben és Észak-Németországban is – Európa-szerte tíz-tizenöt van belőlük. Az amatőr régész továbbá jó állapotban lévő héttokos baltát és nyolc megmunkálatlan karperecet is talált. 

{A}

A régész hangsúlyozta, nemcsak a kincsleletek tanulmányozásából, hanem a helyszín további feltárásából is sok mindent megtudhatnak a régészek. Éppen ezért

már engedélyt kértek, hogy ásatásokat végezzenek a nyárádszeredai domboldalon, ahol a kincslelet a felszínre bukkant.

A szerencsés megtaláló elmondása szerint a sisak gombja kiállt a földből, így talált rá. A tárgyakat kiásta, eljuttatta a Maros Megyei Múzeumhoz, ahol szakemberek restaurálják.

Fotó: Haáz Vince

Soós Zoltántól, a Maros Megyei Múzeum igazgatójától megtudtuk, hogy miután a bronzkori kincseket restaurálták, szakértők fogják felmérni, és akkor derül ki, hogy mekkora az értékük. A megtalálót ezután díjazni fogja a múzeum. Az igazgató nem kívánt az összegek nagyságáról beszélni, de elmondta,

a sisak értéke előre láthatóan tízezer eurónál nagyobb  lesz.

Idén ez a harmadik lelet, amit Maros megyében találtak, korábban bukkantak rá a marosfelfalusi fibulára, amely Európában egyedüli, valamint a mezőbándi leletre, amely Európa-szinten a második legnagyobb mennyiségileg.

Pályázati pénzből vásárolna festményt a múzeum

Ötvenezer euróért szeretné megvásárolni a Maros Megyei Múzeum Nicolae Tonița 1919-ben festett Fogolyszoba című festményét. Soós Zoltán igazgatótól megtudtuk, hogy az alkotás egy aukciós ház árverésén 100 ezer euróra volt értékelve, de mivel komorabb hangulatú, és a fogságról szól, a magángyűjtők nem vették meg. A múzeum kormányzati pályázati pénzből szeretné jövőre megvásárolni ezt a lealkudott árú festményt, amely szépen kiegészítené a múzeum tulajdonában már meglévő, tíz darabból álló Tonița-festménygyűjteményt. A Fogolyszoba jelenleg a múzeumnál van letétben.