Az összetartozást erősíti a közös imanap

Simon Virág 2018. november 29., 10:46

A lelkész mellett számos kis közösség tevékenykedik a református gyülekezetekben – rájuk és az általuk végzett munkára, a belmisszióra hívja fel a figyelmet az idei Kárpát-medencei imanap programja, amelyet ezúttal az Erdélyi Református Nőszövetség állított össze.

Az imádkozás fontosságát is hangsúlyozzák. Képünk illusztráció Fotó: Magyari Hunor

A Kárpát-medencei imanapot immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg, a 280 ezer hívet képviselő Erdélyi Református Egyházkerület pedig másodszor állítja össze a programot. E program alapján Erdélyben, Királyhágómelléken, Magyarországon, Felvidéken és Kárpátalján is

december 2-án, vasárnap tartják meg az imanapot.

Az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke, Borsos Melinda érdeklődésünkre elmondta, hogy míg 2007-ben elsősorban az erdélyi sajátosságok, hagyományok, természeti adottságok, kulturális és épített örökség bemutatása volt a cél, most a református gyülekezetekben zajló munka, a belmisszió került középpontba.

{A}

Az egyházhoz tartozás sok esetben összefonódik a nemzeti öntudattal. A gyülekezetekben sok kis közösség van, amelyek a lelkész munkáját segítve szervezkednek, jótékonykodnak, végzik a belmissziós munkát. Ide tartozik a nőszövetség, a presbiterszövetség, az IKE (Ifjúsági Keresztyén Egyesület), de a börtön- és a kórházlelkészi szolgálat, valamint a református kollégiumainkban zajló munka is. Őket szerettük volna bemutatni az idei Kárpát-medencei imanapi programban

– tudtuk meg.

Az erdélyi nőszövetség nemcsak a programot állította össze, hanem a magyarlakta területeken lévő református egyházkerületek képviselőinek egy kirándulást is szervezett, hogy személyesen is megismerhessék a gyülekezetekben zajló belmissziót. De mint Borsos Melindától megtudtuk, nem a tömbmagyarságba vitték el a vendégeket, hanem Beszterce megyébe, a Kallós Zoltán Alapítvány szórványkollégiumába és Kalotaszeg egyik kis gyülekezetébe, Nyárszóra.

Magyar református gyülekezeteink nagyon apadnak, de sok helyen próbálják megállítani az elvándorlást és a beolvadást, ezt is meg akartuk mutatni. Fontosnak tartottuk, hogy a munka bemutatása mellett hangsúlyozzuk a közös ima jelentőségét, ezért a programfüzet használóit arra biztatjuk, hogy fohászkodjanak a gyerekekért, a családokért, népünkért, a lelkészekért

– részletezte a nőszövetség elnöke.

Az imanapi programfüzetet hatszáz példányban nyomtatták ki és juttatták el az erdélyi református gyülekezetekhez, de megtalálható az egyházkerület honlapján is.

Az összetartozást erősíti

A Kárpát-medencei imanap gondolata a 2004. december 5-ei, kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca kapcsán, az anyaország határain túli magyarság sorsával való együttérzés jeléül született. Az imaprogram során minden évben más-más országrész és egyházkerület mutatkozik be, tárja fel örömeit és gondjait. A program elsődleges célja az ismeretátadás, a közösségek megerősítése és a gyülekezeti nőszövetségek kapcsolatfelvételének elősegítése.