Most épp eladták, de amúgy visszavásárolnák a gyergyószentmiklósi közüzem épületét

Baricz-Tamás Imola 2018. november 27., 18:38

A közüzem működtetését illetően tizenkét éves vergődési folyamat végén van Gyergyószentmiklós város. Gyergyói jogi személy vásárolta meg a Gábor Áron utcai ingatlant, de nem áll le semmilyen közszolgáltatás – jelentette be Gyergyószentmiklós polgármestere.

Új gazdája van az ingatlannak. A szolgáltatást nem veszélyezteti a tulajdonoscsere Fotó: Baricz-Tamás Imola

„Tizenkét éves vergődési folyamat végére került sor a közüzem felszámolásával. 2006-ban a városvezetés hitelt vett fel az adósságok rendezésére, majd 2009-ben történtek további lépések, az RFV adósság-átvállalást is eszközölt, mégis 2012-ben a cég a felszámolást megelőző átszervezési fázisba került.

Egy marosvásárhelyi szakcég az adósságok törlesztésére és a közüzem nyereségessé tételére kapott megbízást, ám ezt három év alatt nem sikerült megoldani, és 2016-ban a bíróság kimondta a felszámolást”

– ismertette az előzményeket Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

Mint elmondta, a felhalmozott – 2016-ban

több mint 7 millió lejre becsült – adósság törlesztését csak a fogyasztókra való terheléssel vagy egy nagy kölcsön felvételével tudta volna megoldani a város.

„Sem a lakosság, sem a város terhelése nem látszott célravezetőnek. A cég vagyonát képező ingatlant árverésen értekesítették” – fogalmazott.

{A}

A többéves folyamat lezárásának eredményeként

a licitre kínált közüzem ingatlanját közel 1,4 millió lejért a Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal vásárolta meg.

Az átadás-átvételnek november 29-éig kell megtörténnie.

A közüzem tevékenységének folytatását nem zavarja a tulajdonoscsere – hangsúlyozta a polgármester. A vízműház, illetve a szennyvíztisztító állomás továbbra is a város közvagyonában van, a működéshez szükséges felszereléseket, berendezéseket pedig az elmúlt időszakban megvásárolta az önkormányzat. A városvezetés szándékát, hogy visszavásárolja az ingatlant, az önkormányzati képviselő-testület már korábban határozatban megerősítette.

Az ingatlan visszavásárlására az elmúlt időszakban már pénzforrások felkutatásával készültünk, és van esély banki hitel felvételére, csupán a minisztérium jóváhagyására várunk. A visszavásárlásra hajlandó az új tulajdonos is.

Ha ez megtörténik, a jelenleg használt négy irodahelyiség és két műhely mellett szeretnénk kihasználni az ingatlan többi épületeit is. A városban működő többi közszolgáltatási egység és a mellékgazdaság is ott kapna helyet” – mondta el Gyergyószentmiklós polgármestere.