Daganatos betegek támogatói csoportja – ahol arról is lehet beszélni, amiről otthon nehéz

Balázs Katalin 2018. december 02., 11:12

A kapcsolatoknak gyógyító erejük van, ezért is érdemes kilépniük az elszigeteltségből a daganatos betegeknek – vallja Kedves Rita és András Ildikó, akik daganatos betegeket támogató csoportot hoztak létre Gyergyószentmiklóson.

Kedves Rita és András Ildikó kéthetente várja a daganatos betegségben szenvedőket Fotó: Balázs Katalin

A Gyulafehérvári Caritas két munkatársa úgy döntött, munkaidőn kívül, önkéntesen hoz létre daganatos betegeket támogató csoportot. Egyre gyakoribbak ugyanis az ilyen típusú megbetegedések, ami miatt egyre többen zárkóznak be, maradnak magukra, támasz nélkül, miközben lehetnének mankók egymás számára.

A daganatos betegek száma egyre csak nő.

Az újabbnál újabb betegekről szóló gyakori hírek elgondolkodtattak: mi lenne, ha velem történne meg? Mi lenne az első reakcióm? Miért pont velem történt? Mivel érdemeltem ki? Ezekre a kérdésekre a legnehezebb választ adni. Miért ne lehetne egy olyan fórum, ahol találkozhatnak a betegek, nyíltan beszélgethetnek, felvállalhatják, hogy mi is zajlik a testükben, lelkükben” – fogalmazta meg a segítő szándék eredetét az egyik kezdeményező, András Ildikó. Az ő elképzeléséhez csatlakozott Kedves Rita hasonló terve. Mint mondta, „a Caritasnak van daganatos betegeket támogató csoportja Székelyudvarhelyen, illetve Marosvásárhelyen, emiatt sokszor gondoltam arra, hogy biztosan lenne rá igény Gyergyószentmiklóson is, hiszen egyre többen, egyre fiatalabban betegszenek meg. Tudtam, hogy jó volna itt is csoportot létrehozni, de egyedül nem volt bátorságom nekifogni”.

{A}

A kezdeményezők megjegyezték, nem könnyű megszólítani az embereket, mert legszívesebben elrejtenék a gondjukat, de a székelyudvarhelyi példa azt mutatja, hogy

ha beindul egy támogató csoport, megmutatkozik az igény is rá.

Székelyudvarhelyen már várólistára iratkoznak azok, akik csoporttagok szeretnének lenni. „Bízom benne, hogy itt is lesznek jelentkezők. Csak nagyon nehéz megszokniuk az embereknek, hogy lehet, kell önmaguk érdekében valamit tenni, hogy itt gyarapodhat a lelki erő és a hasznosság érzése is, hiszen a csoport tagjai egymást megtartják. Fontos tudatosítani azt is, hogy a krízisben lévő ember elzárkózik, pedig a kapcsolatoknak van gyógyító erejük, érdemes hát kilépni az elszigeteltségből” – fogalmazott Kedves Rita.

A csoport működtetéséhez a Caritas biztosítja a szükségeseket. A foglalkozásokat az otthoni beteggondozó szolgálat gyergyószentmiklósi székhelyén (Kossuth Lajos utca 31. szám alatt) tartják. A támogatói csoportba bármikor be lehet lépni – a következő találkozó december 13-án lesz, majd január 10-én és 24-én, rendszerint 17–19 óra között.

A csoportra titoktartás érvényes, így bizalommal lehet arról is szólni, amiről még otthon is nehéz.

A részvételért nem kell fizetni – sorolták a tudnivalókat. Jelentkezni András Ildikónál a 0732-830 059-es telefonszámon lehet, illetve tőle kérhetők további információk is.