Nem kaphatnak magyar nyelvű oklevelet a sepsiszentgyörgyi Pro Urbe díjasok

Bíró Blanka 2018. november 26., 22:09

Alapfokon elfogadta a Kovászna Megyei Törvényszék a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület keresetét, miszerint Sepsiszentgyörgy önkormányzata csak román nyelven állíthatja ki a Pro Urbe díjasok oklevelét.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a közigazgatásban a „normalitás” szerint próbálnak dönteni, azaz a magyar díjazottak magyar nyelvű oklevelet kaptak Fotó: Kocsis B. János

Azt viszont elutasította, hogy a korábban magyar nyelven kiadott okleveleket vonják vissza, és adják ki újra románul. Az alapfokon meghozott döntés arra kötelezi a városvezetést, hogy jövő évtől kizárólag román nyelvű oklevelet adjon azoknak, akik önzetlenül, „taps nélkül” tesznek a városért és a közösségért.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a magyar kitüntettek magyar, a románok pedig román nyelvű oklevelet kaptak.

Az önkormányzat él a fellebbezés jogával. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere megkeresésünkre elmondta, a közigazgatásban a „normalitás” szerint próbálnak dönteni, ez pedig arról is szól, hogy a magyar díjazottak magyar nyelvű, a románok román oklevelet kaptak.

{A}

Ha a díjazott francia vagy spanyol, ezeken a nyelveken is ki kellene állíthassunk oklevelet. Bár valószínű, hogy ez nem zavarna senkit, csak a magyar

– mondta a polgármester.