Felvetettek, nyüstbe és bordába fűztek – szövőtanfolyamot tartanak Gyergyószentmiklóson

Baricz-Tamás Imola 2018. november 22., 22:15

Nemcsak a szövés folyamatát, hanem a rongyvágást, a gyapjú festését, a szövőszék összeszerelését is elsajátítják azok, akik részt vesznek a Portéka Egyesület Gyógyító textilek elnevezésű szövőtanfolyamán Gyergyószentmiklóson.

Szőni tanulnak a gyergyóiak. Nem hagyják feledésbe merülni a mesterséget Fotó: Baricz Tamás Imola

Mivel igény volt a szövés folyamatának elsajátítására Gyergyószentmiklóson, a Portéka Egyesület Gyógyító textilek címmel szövőtanfolyamot indított. Páll Etelka és Balázs Erzsébet közösen tanítja a szövés mesterségét az arra kíváncsiaknak egészen december végéig. Mint megtudtuk,

a tudás átadására fekteti a hangsúlyt az egyesület,

a székely festékesek, a növényi festés, illetve az egyéb hagyományos textilek népszerűsítésére és azok elkészítésének oktatására összpontosítanak. Tervezik, hogy vászonszövésbe is fognak, ha lesz érdeklődő az új évben újabb tanfolyamot indítanak.

Páll Etelka elmondása szerint ragaszkodik a hagyományos színekhez, formákhoz és festési módszerekhez, a székely festékesekhez. Tanítványai lépésről lépésre haladnak,

a rongyvágástól kezdve a gyapjú festésén át a szövőszék összeszereléséig mindent elsajátíthatnak.

Közösen felvetettek, nyüstbe és bordába fűztek, hogy mindenki a saját ritmusában haladva elérjen a székely festékesek szövéséhez. A Gyergyói-medence föld-szín barna, pázsit-zöld, különböző sárga színeket adott a székely szövő-fonó asszonyoknak, úgyhogy ezeket a színeket választották a vízfolyásos mintához a szőni tanuló gyergyóiak is.

{A}