Karácsonyi láz: költekezés már októbertől

Iszlai Katalin 2018. november 25., 11:24

Átlagosan 730 lejt készülnek elkölteni karácsonyi ajándékokra a romániaiak, ez 12 százalékos növekedést jelent a tavalyhoz képest. Van, aki már október közepén hozzálát a karácsonyi vásárláshoz – derül ki egy friss felmérésből.

Egyre nagyobb értékben kerülnek ajándékok a karácsonyfa alá. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Magasabb összegre és több személynek készülnek karácsonyi ajándékot vásárolni a romániaiak a tavalyhoz képest. Az adatokat a Compari.ro ár-összehasonlító oldal és a GKI Digital piackutató cég hozta nyilvánosságra, amelyek évek óta felmérik a karácsony előtti vásárlási szokásokat. Az októberben 1335 megkérdezett bevonásával elkészített felmérés szerint az ajándékokra szánt összeg növekedése a minimálbér megemelésével hozható összefüggésbe.

A felmérés szerint a legtöbb ajándékot ezúttal is a szűk családi körnek, átlagosan 3–4 személynek vásárolják, de

a korábbi évekkel ellentétben ezúttal a távolabbi rokonokat, barátokat és ismerősöket is meg szeretnék lepni a hazai vásárlók,

így átlagosan 9–10 személynek készülnek ajándékot venni. Az erre szánt 730 lejes átlagösszeg 76 lejjel magasabb, mint tavaly. Érdekes adat az is, hogy a megkérdezettek jelentős többsége (80 százalék) interneten tervezi a tökéletes ajándékok felkutatását, emellett azonban más felületeken is nézelődnek. Az üzletek kedvezményeket kínáló reklámújságait 55 százalékuk lapozza fel, a boltok kirakatait pedig 36 százalék fürkészi ajándékötletek céljából. Olyanok is akadnak azonban, akik biztosra szeretnének menni, és inkább megkérdezik szeretteiket, minek örülnének a leginkább (34 százalék). A nézelődés utáni vásárlás tekintetében az internet már veszít egy keveset népszerűségéből,

a megkérdezettek 66 százaléka tervez csak online-vásárlást, és a zsúfoltság ellenére a legnépszerűbb ajándékbeszerző helyszíneket a bevásárlóközpontok képezik (68 százalék).

Vannak, akik mindkét vásárlási formát kedvelik, ezért haladják meg az összesített arányok a száz százalékot. Az is változó, ki mikor lát hozzá az ünnepi bevásárláshoz. Bár sokaknak túlzónak tűnhet, hogy a boltok polcait már egy ideje ellepték a karácsonyi termékek, úgy tűnik, ez mégsem véletlen: a megkérdezettek 11 százaléka már október közepén hozzálátott az ajándékok beszerzéséhez. Igaz, a kutatás szerint ez főként a nőkre jellemző. A romániaiak többsége azonban megvárja a decembert, de 37 százalékuk az utóbbi években népszerűvé vált fekete péntekre időzíti a vásárlást, amelyet november második felében tartanak. Az ajándékvásárlás befejezése azonban a többségnél (80 százalék) még így is kinyúlik az ünnep előtti utolsó napokig.

Az ajándékok kiválasztásának legfőbb kritériuma a minőség, ezt követi az ár-érték arány és az ár. A felmérés szerint

a hazai vásárlók továbbra is a hagyományos meglepetéseket részesítik előnyben,

a legnépszerűbb ajándéktárgyak a ruhadarabok és a kozmetikai termékek, ezek minden második ajándékcsomagban helyet kapnak majd. A népszerűségi lista a játékokkal (43 százalék), a lakberendezési tárgyakkal, barkácsszerszámokkal és háztartási eszközökkel (37 százalék), órákkal, ékszerekkel (32 százalék), okostelefonokkal, táblagépekkel és ezek tartozékaival (27 százalék), könyvekkel, filmekkel, zenével (23 százalék) és cipőkkel (21 százalék) folytatódik. A fiatalok emellett szívesen ajándékoznak digitális termékeket és különböző ajándékutalványokat is, például utazásokra, szórakozási lehetőségekre.

{A}

A felmérésben a fekete pénteket is részletesebben tárgyalták, ez egyébként a hálaadást követő péntek elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelenti. Bár őshazájában az eseményt mindig november utolsó péntekén tartják, Romániában eltérően kezelik a kérdést, és szinte az egész hónap erről szól, mivel a különböző boltok eltérő időpontokban szervezik meg. A legjelentősebb hazai online áruház, az eMAG például idén november 16-án tartotta a fekete pénteket. A felmérés szerint egyébként

a romániaiak körében magasan az internetes vásárlás örvend a legnagyobb népszerűségnek fekete péntekkor.

A legtöbben (48 százalék) az ilyenkor jelentősen leárazott termékek között terveznek válogatni, 33 százalék pedig abban reménykedik, hogy a már előre kiválasztott termékeket kedvezményesen vásárolhatják meg. Fekete pénteken a legtöbben elektronikai cikkeket vásárolnak (59 százalék), majd a ruházati és kozmetikai cikkek, a mobiltelefonok és az elektromos háztartási gépek következnek a népszerűségi listán.