Ezzel az ötlettel még az ágyban fekvő időst is kicsalogatták a közös térbe

Antal Erika 2018. november 20., 21:11

Sajátos projektet kezdeményezett Jakab István, a marosvásárhelyi Kálvin-idősotthon igazgatója: önkéntes alapon jelentkezőket vár és fogad, akik egy-egy órás előadással szórakoztatják az otthon lakóit, utazásaikról, túráikról mesélnek, fényképes bemutatót tartanak érdekes helyekről.

Érdeklődnek az előadások iránt az otthon lakói Fotó: Haáz Vince

Az intézményvezetőnek az a célja, hogy az időseket „kimozdítsa” abból a letargikus állapotból, amely sok esetben jellemző azokra, akik beköltöznek az otthonba. „Van olyan lakónk, aki még az ágyból sem kelt fel, nem tudtuk rávenni, hogy lejöjjön a közös térbe. Alig egy hete kezdtük el ezt a sorozatot, most már ott tartunk, hogy lejön a kerekesszékével és részt vesz a tevékenységünkben” – mondta Jakab István. Az élménybeszámolók mellett zenés-verses esteket is rendszeresen tartanak, nosztalgiáznak, énekelnek, mesélnek egymásnak.

„Összegyűjtöttem jó néhány bakelit lemezt és hoztam lemezjátszót is, amellyel lejátsszuk azokat. Belehallgatunk, amelyik tetszik, azt végighallgatjuk, sőt meg is ismételjük, esetleg el is énekeljük” – mesélte az igazgató, aki szabadidejéből is sokat tölt az idősek között, hogy felvidítsa őket, színesebbé tegye napjaikat. Megünnepelték a magyar nyelv napját, népzenét hallgattak és néptáncot néztek a Maros Művészegyüttes jóvoltából.

{A}

A közösségi hálón meghirdetett kezdeményezésre nagyon sokan jelentkeztek – magyarázta az igazgató.

Azt kértük, ha valakinek van kedve, ideje, és megosztaná érdekes élményeit velünk is, mi szívesen fogadjuk, ajándéknak minősítjük részéről

– tette hozzá. Hetente két-három alkalommal fogadják az „előadókat”, akik egy-egy órát mesélnek, fényképfelvételekkel illusztrálják a történeteiket. A szűkebb-tágabb környezetünkről, Erdélyről, erdélyi helyekről, de akár távolabbi országokról, városokról is lehet mesélni. Egy hét telt el azóta, amióta Jakab István megfogalmazta az elképzelését, illetve nyilvánossá tette a világhálón, és máris

„sorakoznak” a jelentkezők.

Jól érzik magukat, együtt utaznak az előadókkal az idősek Fotó: Haáz Vince

Eddig a Pádis-hegységről volt egy bemutató, amit Körtesi Sándor tartott, Kádár Zoltán a Rióban megrendezett paralimpiáról mesélt, és a paralimpikonok világába vezette a nézőközönségét, Keresztesi Mária és Császár Attila az erdélyi erődtemplomok sorozatban Berethalomba kalauzolta az időseket, illetve szó esett még Olaszországról is, Róma, Firenze, Velence látványosságairól.

Az öregotthonban állandósítani szeretnék ezeket az esteket, élménybeszámolókat, hiszen nagyon sokan a kezdeményező mellé álltak, felajánlották támogatásukat.