Nem panaszkodnak, inkább megoldást keresnek a gyergyói fiatalok

Baricz-Tamás Imola 2018. november 20., 19:44

Ötleteik megvalósításához a gyergyói fiatalok szükségesebbnek tartják a hiteles információt, mint a pénzt – derült ki a második IfiCafén, ahol térségi fiatalok találkoztak, ismerkedtek, beszélgettek. A szervezők már tervezik a harmadik találkozót.

A szakmai kezdeményezések kidolgozásában segítik a gyergyói fiatalokat • Fotó: Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont által szervezett második IfiCafé központi témája az itthon élő fiatalok boldogulása, szakmai kezdeményezések indítása volt. A WorldCafé beszélgetős módszer mintájára szervezett rendezvény ezúttal az egyetem elvégzése után hazatért, itthon élő fiatalokat szólított meg.

A négy kérdés mentén zajló találkozón ismételten kiderült: a fiatalok kevésbé panaszkodók, javarészt megoldásorientáltak, nem a problémákra fókuszálnak.

„Az első IfiCaféhoz hasonlóan a szükségleteknél első helyen jelent meg a hiteles információ, a tapasztalat, a minta hiánya. Az ötletek kivitelezése kapcsán sokszor hangoztatott pénz hiánya a fiataloknál kevésbé volt jellemző. Olyan kezdeményezéseket fogalmaztak meg, amelyek az előző csoportnál hangsúlyosan szükségletként jelentek meg.

• Fotó: Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont

Az első, egyetemistákból álló csoport korábban nehézségként a romániai bürokratikus rendszerből adódó problémákat jelölte meg. Erre válasz a már végzettek kínálata, akik azt tervezik, hogy pályázatírás, jogi tanácsadás, hivatalos ügyek intézése terén nyújtanak segítséget.

A problémáknál leginkább a város infrastrukturális gondjait, a város menedzselést hozták felszínre a jelenlévők” 

– számolt be tapasztalatairól Dániel Botond.

{A}

Az erőforrásközpont vezetője jelezte, tavasz folyamán műhelymunkára kerül sor, ahová az első és a második csoportot is meghívják, hogy az ötletek, szakmai kezdeményezések kidolgozásában egymást segítsék a fiatalok.

„Pozitívan értékelem a találkozókat, még ha a létszám nem is volt magas, jó tudni, hogy van húsz olyan ügyes fiatal, aki igényli a mentorálást, felkészült és tenni akar” – összegzett.