Csíkszeredai iskola-összevonások: egy kis spórlással eurómilliókat veszíthetnek

Barabás Hajnal 2018. november 19., 21:00

Több millió eurós pályázati finanszírozást veszíthet el több érintett csíkszeredai tanintézetet, amennyiben összevonják azokat – egyebek mellett emiatt is kitart a jelenlegi iskolahálózat megtartása mellett az önkormányzati képviselő-testület.

Csíkszeredában megőriznék átszervezés nélkül a jelenlegi iskolahálózatot Fotó: Gábos Albin

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség két javaslatcsomagot nyújtott be a csíkszeredai városházához a helyi tanintézetek összevonásáról.

  • Az egyik változat szerint összevonnák a Székely Károly és a Kós Károly szakközépiskolákat, illetve a Venczel József és a Kájoni János szakközépiskolákat, az óvodákat pedig az általános iskolákkal vonnák egybe. 
  • A második változatban a három csíktaplocai szakközépiskola (Kájoni János, Kós Károly, Venczel József) lehetne egy jogi személyiség, míg az óvodákat két intézmény alá rendelnék.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, az önkormányzat tárgyalásokat folytatott a tanfelügyelőséggel, továbbá a kulturális, valamint a szociális szakbizottságokban is mérlegelték az átszervezési javaslatokat. „A szakbizottságokban megvizsgálták a lehetséges elképzeléseket, szakembereket is megkérdeztek a témáról, és arra a következtetésre jutottak, hogy

azon kívül, hogy néhány igazgatói, illetve könyvelői állás megszűnne, az átszervezés nem hozna magával olyat, ami javítaná az oktatás minőségét”

– magyarázta az alpolgármester. Hozzátette, ráadásul az összevonásokkal megszűnne az érintett tanintézetek jogi személyisége, és ez veszélyeztetné több, folyamatban lévő európai uniós pályázatukat. Ugyanis

több csíkszeredai tanintézet hőszigetelésére nyújt be pályázatot a csíkszeredai önkormányzat,

többek között a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és bentlakása, a Kájoni János és Venczel József szakközépiskolák, a Székely Károly Szakközépiskola bentlakása, a József Attila, a Nagy Imre és a Liviu Rebreanu általános iskolák, illetve az Aranyalma, a Cimbora és a Tulipán napközik esetében.

Az önkormányzati képviselők a fenti érvelések mentén kitartanak amellett, hogy megmaradjon a jelenlegi iskolahálózat Csíkszeredában a 2019–2020-as tanévben is.

Ezt a döntésüket belefoglalták abba a határozatba, amelyet hétfői rendkívüli ülésükön szavaztak meg, és amely gyakorlatilag egy ütemtervet tartalmaz az iskolahálózat elfogadásának eljárásához. Ennek alapján a tanintézetek december 11-éig kell beküldjék a beiskolázási terveiket a következő tanévre vonatkozóan a városházára. Az önkormányzatnak december 21-éig kell összeállítania ezeket, és továbbítania a tanfelügyelőségre véleményezésre.

{A}

A tanfelügyelőségnek jövő év január 11-éig kell válaszolnia, és amennyiben jóváhagyja, akkor a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testületnek legkésőbb január 20-áig napirendre kell tűznie az iskolahálózatról szóló határozattervezetet.

„Az önkormányzat kifejezte, hogy meg akarja őrizni a jelenlegi formájában az iskolai intézményrendszert, ha a mi javaslatainkra a tanfelügyelőség nem adná meg a beleegyezését, akkor majd Bukarestben döntenek erről” – jegyezte meg Füleki. Hozzátette, a tanfelügyelőséggel folytatott tárgyalások során úgy látták, megértették érveiket.