Férfi dalkör a katonadalok továbbéltetéséért

Pethő Melánia 2018. november 19., 19:35

Nem hagyja feledésbe merülni a katonadalokat a Gyergyóditróban nemrég alakult férfi dalkör. A Ditrói Hagyományőrző Csoport keretében működő tizennégy tagú együttes legközelebb szombaton lesz hallható a ditrói hagyományőrző esten.

A dalkör idén januárban alakult. Céljuk a katonadalok éltetése. Archív Fotó: Szabó Ágnes Facebook-oldala

Ha vannak is férfiak, akikben még elevenen élnek a katonaság, a háborús idők hangulatát megidéző dalok, nem igazán adódik megfelelő alkalom arra, hogy el is énekeljék ezeket. Ez az oka, hogy a ditrói Szabó Ágnes nyugdíjas tanítónő dalkört verbuvált az év elején, és azóta a csapat tagjainak katonadalokat tanít.

Ezeket a dalokat ma már nem lehet hallani, a fialok nem is ismerik, az idősebbek viszont nagyon szeretik énekelni, de nincs már erre alkalmuk

– mondta Szabó Ágnes. Kifejtette, a katonaénekek részét képezik a folklórnak, és mint minden népi hagyománynak, ennek az életben tartására is figyelni kell. „Ápolnunk és élővé kell tennünk a katonadalok hagyományát. Hozzátartozik a munkánkhoz, hogy a már teljesen elfelejtett, Bartók, Kodály és Molnár Antal által vidékünkön gyűjtött katonadalokat is megtanuljuk. Erre külön hangsúlyt fektetünk” – mutatott rá.

Hozzátette, a Ditrói Férfi Dalkör tagjai örömmel tesznek eleget a vállalásnak, és hogy befogadókészség is van törekvésükre, azt eddigi felkéréseik bizonyítják. Énekeikkel színesítették az év folyamán a történelmi megemlékezések ditrói rendezvényeit, a falunapok dísztanácsülését és a testvértelepülésen, Budajenőn is bemutatkoztak már.

{A}

Jelenleg ditrói fellépésre készülnek: szombaton, november 24-én a Ditrói Hagyományőrző Csoport rendezvényén, a hagyományőrző esten lépnek színpadra. Műsoruknak a Katonának elmenni címet adták,

dalaikkal és az ezek közzé szőtt népköltésekkel megidézik a besorozás, a kaszárnyaélet, a hadba vonulás és a leszerelés hangulatát.

A hétvégi rendezvényen a dalkör mellett minden ditrói hagyományőrző csoport bemutatkozik. Táncokat láthat, énekeket hallhat majd a közönség a Kismartonka, a Martonka, a Kékszivárvány és a Szivárvány havasán nevű csoportoktól.