Új fűtésmódszer Gyergyószentmiklóson: a lakókon is múlik, hogy mennyit kell fizetniük

Gergely Imre 2018. november 19., 15:54

Hatékonyabb módszerrel biztosítják idéntől a fűtésszolgáltatást Gyergyószentmiklóson. Ahhoz azonban, hogy minden lakásban megfelelő legyen a hőmérséklet, a lakók tudatossága is szükséges.

A törvény előírja, hogy minden lakástulajdonosnak kötelessége a fűtőtestekre hőszabályzókat szereltetni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Ahol a lakók kérték, ott már szeptember 20-a óta fűtenek, de október 1-jétől minden gyergyószentmiklósi tömbházban beindították a távhőszolgáltatást. Lényeges változás a korábbi évekhez képest, hogy idéntől napközben reggel 5 és éjjel 12 között állandó, egyenletes fűtést biztosítanak, azaz a lépcsőházi hőelosztó modulok nem kapcsolnak ki időszakonként.

Jóval hatékonyabb a szolgáltatás – jelentette ki a Székelyhonnak Erős János, a helyi távhőszolgáltató vezetője.

Kevesebb energia szükséges ugyanis ahhoz, hogy egyszer kimelegítsék a lakásokat és állandó hőfokon tartsák, mint hogy hagyják kihűlni és naponta többször újra kelljen fűteni

– állítja. Ez mindenképpen kedvező kisgyermekes családoknak, időseknek, akik napközben is többnyire a lakásban tartózkodnak. Vannak ellenzői is az új megoldásnak, többnyire azok, akik munkába járnak, így kora reggel elhagyják lakásukat és csak késő délután térnek haza. Ők úgy gondolják, ez idő alatt felesleges engedni a fűtést. Ezt megoldani a lakó feladata – mondta Erős János. A törvény is előírja, hogy minden lakástulajdonosnak kötelessége a fűtőtestekre hőszabályzókat szereltetni. Ha ez megvan, akkor bárki megteheti, hogy lakásában kisebb hőfokra állítja a fűtést, amennyiben nincs szüksége 22 fokra. Így a fogyasztás is kevesebb. Ilyen szabályzókat azonban kevesen szereztek be.

Kazánházban, Gyergyószentmiklóson. Mindenkinek érdeke, hogy meleg legyen a lakásokban

Nincs arra vonatkozó pontos számítás, hogy melyik lakásnak mekkora a hőigénye, mennyi hőenergia kell ahhoz, hogy a lakó szükségletének megfelelő hőmérséklet legyen.

Ezek ugyanis nagyban különböznek egy lépcsőházon belül is. Nyilvánvalóan több hő kell ahhoz, hogy meleg legyen egy olyan negyedik emeleti lakásban, amelynek három fala a tömbház külső oldala, mint egy második emeletiben, amelynél minden szomszédos lakásban fűtés van. Ezért is kezdte el a távhőszolgáltató úgy beállítani a lépcsőházi modulokat, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen, a negyediken se fázzanak a családok. Ha állandó fűtés van, az a negyediken élőknek azért is jó, mert korábban, amíg meghatározott program szerint leállították a fűtést, jellemző volt, hogy mire a hálózat teljesen felmelegedett volna és a meleg elért volna a legfelső emeletre, addigra le is állt a szolgáltatás.

A beállítás azonban mit sem ér azokban a lépcsőházakban (tizenöt ilyenről tudnak), ahol egyes lakók saját fejük szerint ki-be kapcsolgatják a lépcsőházi hőelosztót.

Ezzel azt érik el, hogy az első-második emeleten a gravitációs hatás miatt még pár óráig melegek a fűtőtestek, a negyediken viszont fáznak, és később, amikor újra bekapcsolják a szolgáltatást, jóval több gigakalóriát használnak el, mintha egész nap működött volna a fűtés. 

Úgy „spórolnak”, hogy többet fognak fizetni

– állítja az igazgató. Hozzátette, sokan, akik vízszintes elosztású hálózatot szereltettek, szintén hasonló hibába esnek. Arra az időre, amíg nem tartózkodnak a lakásban, teljesen lezárják a fűtőtesteket, este pedig annyit kell fűteniük, hogy a számlájuk végül kétszerese lesz annak, mint ha hagyták volna egész nap egy megfelelő hőfokon a lakást.

Egy másik jellemző probléma, hogy a 30–40 éves tömbházakban a vezetékek nagy része eltömődött a lerakódások miatt, ezek kicserélése is a lakók feladata lenne, saját érdekükben. Másként állandó szolgáltatás mellett sem biztos, hogy elég meleg lesz a lakásban.

{A}

A modulok szabályozása hetekig tartó folyamat, többszöri ellenőrzéssel, annak érdekében, hogy végül valóban a legoptimálisabb legyen a beállítás. Az eredmények jók, de valójában akkor derül majd ki, hogy az adott beállítás megfelelő-e, amikor hosszabb időn át mínusz 5 Celsius-fok alatt marad a kinti hőmérséklet.

A szolgáltató arra kéri a lakókat, mindenképpen jelezzék, ha túl soknak vagy túl kevésnek találják a meleget, hogy szükség esetén újra lehessen szabályozni a hőelosztó működését.

A következő időszakban folytatják a beállításokat, már a valóban télies külső hőmérsékletekhez igazodva.

Nincs ingyenes fűtés
November végéig a végrehajtótól kap levelet minden olyan ingatlan tulajdonosa, ahol a kifizetetlen fűtésszámlák összege meghaladja az ezer lejt. Jelenleg 270 ilyen lakás van, az össztartozás pedig több mint 600 ezer lej. Ha a lakosság nem fizet, a közmű nem tud megfelelő szolgáltatást nyújtani – mondta Erős János.