Autópályaépítés: újabb kivitelezőt neveztek meg, de kérdés, hogy lesz-e óvás

Székelyhon 2018. november 19., 14:39

Harmadszorra tette közzé a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) a Nyárádtő–Marosvásárhely autópálya szakasz és a bekötőút elkészítőjének nevét. Kérdés még, hogy ezzel az alkalommal nyújtanak-e be óvást.

Maros megyében több helyen dolgoznak az autópálya építésén Fotó: Haáz Vince

A Itinera Spa – Retter Projectmanagment céget nyilvánították nyertesnek a Nyárádtő–Marosvásárhely pályaszakasz és bekötőút elkészítésére. A CNAIR honlapján olvasható közlemény szerint a tavaly benyújtott óvást felülbírálták, és ennek eredményeképp választották ki a nyertest, aki

209,9 millió lejért készíti el a Nyárádtő–Marosvásárhely közötti 4,5 kilométernyi autópályaszakaszt, valamint a lehajtótól a városba vezető 4,7 kilométernyi gyorsforgalmi bekötőutat.

A kivitelezési határidő 18 hónap a szerződés megkötésétől számítva. A CNAIR közleménye kitér arra is, hogy ezt az eredményt tíz nap alatt megóvhatják, ha ez nem történik meg, akkor kerülhet sor a szerződés megkötésére.

Mint ismert, a Marosvásárhely–Nagyvárad pályaszakasz Maros megyei részén már csak a Nyárádtő–megyeszékhely közötti szakasz  elkészítője nem volt kiválasztva.

Az első versenytárgyaláson nyertesnek kikiáltott cég, miután egy éves késéssel adták meg az építkezési engedélyeket, visszalépett.

A második versenytárgyaláson a Strabag céget kiáltották ki nyertesnek, aki a jelenleginél kisebb összegért, 192 millió lejért készítette volna el a két útszakaszt. Az eredményt azonban megóvták, s egy évet késett a munkálat és a szerződéskötés. Amennyiben az újonnan kijelölt céggel megkötik a szerződést, elkezdődnek a munkálatok, másfél éve lesz a kivitelezőnek, hogy a mostani, már majdnem meglevő pályaszakasztól a Lőrincfalva határáig tervezett pályaszakaszt elkészítse, s onnan a Promenada Mall és a Metro nagyáruház háta mögé tervezett gyorsforgalmi bekötőutat is megépítse.

{A}

Jelenleg majdnem kész van a Nyárádtőtől kezdődő 10,4 kilométeres pályaszakasz, amelyet tervek szerint már idén átadnak, és a következő 3,6 kilométeres, Marosugara és Maroscsapó közötti rész már használatra kész. Előre láthatóan a Radnóttól Maroskecéig tartó 18 kilométeres pályaszakaszt jövő év végére fejezik be. A Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszon jelenleg az építő le van maradva a munkálatokkal. A legoptimistább számítások szerint 2020 végére kész lehet a Marosvásárhely–Aranyosgyéres közötti pályaszakasz teljes hosszában.