Zúgott Dunaszerdahelyen a székely himnusz

Pál Gábor 2018. november 16., 22:24

Történelmi barátságos mérkőzést játszott a dunaszerdahelyi és a sepsiszentgyörgyi focicsapat. A felvidéki klub adott otthont a találkozónak, a vendégek nyertek, a nézők pedig ünnepeltek.

Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Szurkolótáborának egy része is elkísérte a Sepsi OSK-t a felvidéki kiszállásra. Információink szerint a Székely Légi 106 fős csoportja ült buszra, hogy ellátogasson a Dunaszerdahelyen megrendezett eseményre.

Már korábban elutaztak, és csütörtökön este ellátogattak a budapesti magyar–észt válogatott meccsre is. Másnap Felvidékre folytatódott az útjuk, ahol pénteken részt vettek a dunaszerdahelyi utánpótlás-nevelő központ, a MOL Labdarúgó Akadémia avatóünnepségén.

Tizennyolc hektáron terül el az dunaszerdahelyi fociakadémia Fotó: Facebook/DAC 1904

Este a helyi DAC 1904 együttesének stadionjába, a MOL Arénában volt jelenésük. A barátságos találkozónak több érdekessége is van. Testvéri kapcsolatot ápol a Sepsi OSK és a felvidéki klub. Például a háromszékiek sportlétesítményében a DAC tulajdonosától, Világi Oszkártól kapott világító-berendezést szerelték fel, így tudják most a szentgyörgyi stadiont fénybe borítani.

De még számos közös dolog összeköti a két csapatot, többek közt az, hogy mindkettőnek magyarul szurkolnak.

A pénteki esti baráti mérkőzésen mindkét csapat hiányosan lépett pályára, ugyanis több válogatott játékosuk van, akik a nemzeti csapatokban kell helytálljanak.

Ünnepi összecsapást rendeztek a modern stadionban, amelyet az elmúlt évek során újítottak fel. A nézőtéren a szurkolók kiírták egy nagy molinóra a Kányádi Sándortól idézett kijelentést:

Nem határon túli magyarok vagyunk, hanem határtalanul magyarok.

A találkozó kezdete előtt elhangzott az Ismerős Arcok zeneegyüttes Nélküled című dala és a magyar himnusz is.

A meccs végül 3–2-es szentgyörgyi sikerrel ért véget, de az eredmény különösebben nem számított a történelmi eseményen, melyre több mint 5 ezer néző gyűlt össze, és ünnepelt.

Itt nézhető meg a mérkőzés:

A találkozó után a két csapat szurkolói együtt énekelték el a székely himnuszt.

Labdarúgás, barátságos mérkőzés:
DAC 1904–Sepsi OSK 2–3 (1–1),
gólszerzők: Divkovic (43.), Baumgartner (86.), illetve Prosser (11.), Hadnagy (55.), Tandia (62.)

A MOL Labdarúgó Akadémia

A helyszínen kiadott sajtóközlemény szerint az akadémián 300 fiatal játékos tehetséggondozása zajlik 32 edző bevonásával 14 korosztályos csapatban. Az akadémia célja, hogy a régió egyik legmagasabban jegyzett nevelőközpontja legyen. A komplexum 18 hektáron terül el, ahol tíz reguláris méretű és három speciális pálya (homokos pálya, kisméretű műfüves pálya és az erőnléti képességek fejlesztésére szolgáló pálya) található, továbbá rövid- és hosszútávú futópálya, szabadtéri fitneszpark, két 400-400 néző befogadására alkalmas lelátó, valamint több kiszolgáló egységnek otthont adó épület (öltözők, orvosi szoba, edzői és játékvezetői öltözők, fitneszterem, irodák, szertár), s parkolók. A tíz nagypályából három műfüves, a hét füves pályából kettő fűthető. A pályák összterülete 10 hektár. Az összes épület alapterülete közel egy hektár. Az akadémia teljes beruházási költségei meghaladják a 14 millió eurót. A finanszírozás része a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által nyújtott támogatás, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Szlovák Labdarúgó Szövetség hozzájárulása, illetve a klub által biztosított önrész – írja az MTI.