Fejesgólokkal verték meg a magyarok az észteket

Pál Gábor 2018. november 16., 00:55

Sima hazai győzelem született Budapesten a Magyarország–Észtország labdarúgó-mérkőzésen. A Nemzetek Ligája C osztályának csütörtöki játéknapján Marco Rossi tanítványai 2–0-ra győzték le vendégeiket.

Willi Orbán első gólja a magyar válogatottban Fotó: Illyés Tibor/MTI

Ráijesztettek vendéglátóikra az északiak, ugyanis a meccs 7. percében egy szögletrúgásnál Vihmann fejelt kapura, szerencsére Dibusz Dénes óriási bravúrral mentett.

És ez a helyzet nagyon gyorsan megbosszulta magát, a túloldalon egy kísértetiesen hasonló helyzetnél Willi Orbán bólintotta a játékszert remekül a kapu irányába, és Aksalu nem tudott hárítani, a védő góljával előnyhöz jutottak a magyarok. Még volt két nagy helyzete a hazaiaknak az első félidőben, de az észtek hálóőre kiválóan végezte feladatát.

{A}

A második játékrészben is a magyarok irányítottak, de gólt csak a 69. percben tudtak szerezni:

Nagy Ádám lépett oda egy felszabadító rúgáshoz, a labda Szalaihoz pattant, aki a rossz ütembe kifutó kapus felett a hálóba fejelt.

A meccs utolsó percei nem alakultak túl látványosan, nagyon amatőr hibákat követtek el a felek, így a helyzetek is elmaradtak. Két fejesgóllal megérdemelten nyertek a magyarok.

A találkozón pályára lépett Dzsudzsák Balázs is (sőt, a később lecserélt Szalai Ádámtól a csapatkapitányi karszalagot is megkapta), akinek hosszú ideig nem volt klubja, így nem hívták be a válogatottba.

Szalai éles szögből szerzett pazar találatot Fotó: Illyés Tibor/MTI

Ezzel a magyar sikerrel biztossá vált, hogy nem lesznek csoport-utolsók, de a kiesést még nem úszták meg: a négy csoport legrosszabb harmadikja szintén egy osztállyal lejjebb folytatja. Jelenleg épp ilyen helyen tanyázik a Marco Rossi által irányított nemzeti csapat.

Vasárnap rendezik meg az utolsó csoportmeccseket, a magyarok a biztos csoportelső finn válogatottat fogadják.

Ha sikerül otthon tartani a három pontot, és a görögök hazai pályán kikapnak az észtektől (amire elég kevés az esély), akkor megszerezhetik a második helyet is.

Ezáltal akár Európa-bajnoki szereplést is ki lehet vívni, ugyanis a Nemzetek Ligája mind a négy osztályából négy csapat lehetőséget kap egy pótselejtezős küzdelemre – akik az Eb-selejtezőkön nem jutnak ki a kontinenstornára –, de ehhez legalább a második helyen kell végezzenek, hogy odajuthassanak.

Labdarúgás, Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 5. forduló:
Magyarország–Észtország 2–0 (1–0),
gólszerzők: Orbán (8.), Szalai (69.)
Magyarország: Dibusz Dénes – Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Pátkai Máté – Kalmár Zsolt (Kleinheisler László, 84.), Kovács István, Nagy Dominik (Dzsudzsák Balázs, 65.) – Szalai Ádám (Böde Dániel, 76.).
Észtország: Mihkel Aksalu – Taijo Teniste, Madis Vihmann, Joonas Tamm, Artur Pikk – Artjom Dmitrijev, Ilja Antonov – Henrik Ojamaa (Sergei Zenjov, 60.), Konstantin Vassiljev (Ats Purje, 82.), Siim Luts (Sander Puri, 77.) – Henri Anier.

A másik meccsen:
Görögország–Finnország 1–0 (1–0),
gólszerző: Granlund (25., öngól)

A csoport állása:
1. Finnország 12 pont
2. Görögország 9
3. Magyarország 7
4. Észtország 1

6., utolsó forduló, november 18., vasárnap, 21.45:
Magyarország–Finnország (Budapest, Groupama Aréna)
Görögország–Észtország.