Felvetődött a taplocai középiskolák összevonása

Barabás Hajnal 2018. november 15., 19:15

Nem a pénz és a költséghatékonyság kellene mérvadó legyen az oktatási hálózat átszervezésében a tanítás minőségének rovására – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei képviselői a tanintézetek összevonására vonatkozó tanfelügyelőségi javaslatok kapcsán.

Tőke Ervin és Zakariás Zoltán. Felhívással fordulnak a szenátorokhoz Fotó: Gecse Noémi

„Elfogadhatatlan, ami ma a tanügyben zajlik Romániában, azzal, hogy minél több iskolát, óvodát vonnak össze, minél több személyzetet bocsátanak el, az oktatás minőségét rontják” – nehezményezte Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke csütörtökön a párt csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

{A}

Mint ismertette, Csíkszereda önkormányzatához is küldött a Hargita megyei tanfelügyelőség olyan javaslatcsomagot, amelyben több helyi napközit és óvodát vonnának össze általános iskolákkal, továbbá

felvetették a taplocai középiskolák – a Kájoni János, a Kós Károly, valamint a Venczel József – összevonását.

Székelyudvarhelyen szintén az egyik legsúlyosabb következményekkel járó intézkedés lenne a Ficánka Napközi, a Tompa László Általános Iskola, valamint a Bányai János Szakközépiskola összevonása.

Zakariás Zoltán, a néppárt Hargita megyei elnöke arról beszélt, hosszú évek óta folyik a tanfelügyelőség és az oktatási egységek között a költségcsökkentési huzavona, eddig főként a tanintézetek adminisztratív személyzetét érintették az intézkedések, de a napközik esetében, ahol a dadák is a kisegítő személyzet részei, az ilyen jellegű esetleges személyzetcsökkentés a gyermekellátás minőségének romlásához vezethet.

A jelenlegi pénzügyi alkudozás alapja egyébként a fejkvótarendszer, amely a diáklétszám alapján biztosít meghatározott összeget a tanintézetek működésére.

Azonban ez a rendszer nem előnyös a kisebbségi oktatás számára, még akkor sem, ha a jogszabályban ezekre az esetekre figyelembe vettek egy plusz szorzót, amelyet a fejkvótákra rászámítanak, mert sokszor még ezzel a megoldással sem tudják fedezni a szükséges összegeket a Hargita megyei iskolákban.

A tanintézetek összevonásával kapcsolatban azt is veszélyesnek tartja, hogy ha az önkormányzatok nem tudnak közös nevezőre jutni a tanfelügyelőséggel, akkor a helyzetről a tanügyminisztérium dönthet. Az erről szóló jogszabály-módosítás nemsokára a szenátusban kerül napirendre, ezért felhívással fordulnak a szenátorokhoz, hogy töröljék azt a cikkelyt, amelyik lehetővé teszi a szaktárcának, hogy egyoldalúan döntést hozzon iskolák megszüntetéséről, összevonásáról.

Ugyanakkor szintén felhívással fordulnak a kisebbségi oktatásért felelős államtitkársághoz, hogy kezdeményezzen változtatást a fejkvótarendszer tekintetében, annak felülvizsgálatára, figyelembe véve speciális kisebbségi oktatás helyzetét. Harmadszorra pedig az önkormányzatokhoz is szólnak, hogy a tanfelügyelőség javaslatait ne fogadják el, és az oktatási intézményekkel, illetve a tanfelügyelőséggel közösen törekedjenek mindenki számára előnyös megoldásra. Zakariás szerint

az oktatási rendszerben nem a költséghatékonyság kellene az elsődleges legyen, főleg nem a minőség rovására.