Lilába öltöztetnék Székelyudvarhelyt a koraszülöttek hetén

Molnár Melinda 2018. november 15., 18:28

Koraszülöttet nevelő családoknak szervezett tevékenységekkel, előadással és a közvéleményt tájékoztató, figyelemfelkeltő programokkal készülnek a koraszülöttek nemzetközi világnapja alkalmából a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai.

Lilával kifejezett történés. Az idő előtt világra érkezett gyermekek többletkihívások elé állítják a szülőket. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Általánosan megfigyelt jelenség, hogy a csecsemők mintegy tíz százaléka korábban jön a világra. Ez a nem várt esemény képes háttérbe szorítani a családbővülés örömeit, és többletkihívások elé állítja a szülőket. A rendezvénysorozattal elsősorban a koraszülött kisbabát, gyereket nevelő családok mindennapos küzdelmeiben szeretnének segítséget és egyben támaszt nyújtani, de minden érdekeltet, érintett személyt szívesen látnak.

A koraszülöttség jelképszíne a lila

Idén a hét folyamán az udvarhelyi kórházhoz is csatlakoznak a programok. A koraszülöttek világnapjához kapcsolódóan az egészségügyi intézmény kerítésére öt molinót helyzetek el, amelyeken a hasznos információk mellett azoknak a koraszülött kisbabáknak a képei láthatók, akik ott látták meg idő előtt a napvilágot.

Az újszülött osztályra lila színű, az édesanyák által készített kitűzőket vittek az elmúlt héten. Akik sorsközösséget vállalnak az érintett szakemberekkel és szülőkkel, viselhetik azokat.

A Gyulafehérvári Caritas korai nevelésben és fejlesztésben tevékenykedő munkatársai jelezni kívánják ezzel is, hogy elengedhetetlen az ott dolgozók szolgálata, hiszen a szakellátás mellett nem ritkán a koraszülöttek életéért is küzdeniük kell – részletezte Stier Zsuzsa.

Öltöztessük lilába a várost!

Próbálják az emberekkel is kifejeztetni az együttérzést. Felhívást tettek közzé, amiben kérik, aki teheti, öltözzön lilába november 17-én. Az Öltöztessük lilába a várost szelfiversennyel szeretnék felhívni a közösség figyelmét a koraszülés jelenségére. A résztvevőknek fel kell tölteniük a képeket Facebookra vagy Instagramra a #korababa2018, illetve #koraifejlesztes hashtagekkel. Azok között, akik képet töltenek fel, és használják a hashtageket, jövő héten két képzőművészeti ajándékot sorsolnak ki.

{A}

Székelyudvarhelyen szombaton délelőtt tizenegy órától kétórás családi programra kerül sor a koraszülött gyermeket nevelő családok számára. Akadálypálya, ügyességi játékok, szabad játék, kávézó, ismerkedés, találkozás szerepel a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont Kossuth Lajos utca 18. szám alatti székhelyén tartandó program kínálatában. Délután öt órától Mikor van elég korán, hogy ne legyen túl késő? címmel a korai fejlesztés fontosságáról tart előadást Vásárhelyi Enikő szenzomotoros terapeuta (TSMT1) a Haáz Rezső Múzeumban, a Bethlenfalvi út 2–6. szám alatt. Az előadás minden érdeklődő számára nyitott. Érdeklődni és a programokra jelentkezni a 0725–355638-as telefonszámon lehet.