Aszfaltoztak Farkaslakán – Szentléleken és Malomfalván jövőben fognak

Fülöp-Székely Botond 2018. november 16., 17:29

Farkaslaka, Székelyszentlélek és Nyikómalomfalva főbb utcái lesznek leaszfaltozva egy 1,4 millió euró értékű uniós pályázatnak köszönhetően. Eddig a farkaslaki Virág és Sáros utcában dolgozott a kivitelező, máshol valószínűleg csak tavasszal indul a munka.

Fotó: Barabás Ákos

Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően áfa nélkül 1,4 millió eurót költhetnek utcák aszfaltozására Farkaslaka község három településén –tudtuk meg Kovács Lehel polgármestertől. A munkálat Farkaslaka, Székelyszentlélek és Nyikómalomfalva főbb részeit érinti, és néhány mellékutcában is új burkolat kerül az útfelületre. Az alapozáson és aszfaltozáson kívül a sáncokat is felújítják, ugyanakkor átereszeket helyeznek el az utak alatt, valamint egy kisebb hidat is újjáépítenek. Utóbbira a községközpontban van szükség.

Ahol már dolgoztak

A munkát Farkaslakán kezdte el a közbeszerzési eljáráson nyertes Multipland Kft., itt a Virág utcát már leaszfaltozták, a Sáros utcában pedig a fedett sáncok kialakítása folyik. Kovács Lehel elmondta,

a cég döntött úgy, hogy a községközpontban kezd dolgozni, mivel úgy ítélte meg, hogy ott a legnehezebb a terep.

A hivatal azt szerette volna, hogy egyszerre több településen is aszfaltozzanak, ám erre nem volt lehetőség, mivel a kivitelezőnek rengeteg munkája van máshol is. Egyébként a jelenlegi állás szerint a rossz időjárás miatt a többi utcában idén már nem kezdik el a munkát. „Olyat nem akarunk ráerőltetni a vállalatra, ami a minőség rovására menne” – szögezte le Kovács, hozzátéve, hogy a munka tavasszal folytatódik, remélhetőleg a jelenleginél nagyobb erőbedobással.

Fotó: Barabás Ákos

Megcsúszott projekt

A polgármester elmondta, szennyvízhálózat-bővítési projektjük is folyamatban van, de sajnos a korábbi rossz tervek miatt elhúzódott az ügyintézés. Remélik, most már decemberben sikerül szerződést kötni a kivitelezővel. Ez a beruházás az érintett utcákban némileg befolyásolja majd az aszfaltozást, hiszen előbb a csöveknek kell bekerülniük a földbe.

Aszfalt a bogárfalvi úton?

A 13A jelzésű országúttól Bogárfalva irányába vezető megyei út felújítása érdekében a helyi önkormányzat összefogott Hargita Megye Tanácsával. Ennek értelmében a farkaslaki intézmény elkészíttette a szükséges tanulmányokat, majd azokat továbbította a projekt finanszírozását vállaló megyei önkormányzathoz. Kovács Lehel információi szerint már el is indították a közbeszerzési eljárást, így jövőre ott is elkezdődhet az aszfaltozás.

{A}