Több megyei úton is könnyebb lesz a közlekedés Gyergyószéken

Gergely Imre 2018. november 15., 17:46

Gyergyószéken a tél beállta előtt több megyei besorolású úton is felújítási munkálatokat végeztek, illetve végeznek. Nemcsak aszfaltcsíkokat terítettek el, hanem védőkorlátokat, közlekedési táblákat helyeztek ki, vízelvezető árkokat mélyítettek.

Aszfalt és szalagkorlát. Nemcsak az útviszonyok jobbak, hanem a közlekedésbiztonság is nagyobb • Fotó: Sajtószolgálat/Hargita Megye Tanácsa

Több gyergyószéki, megyei besorolású úton is jelentős munkálatok zajlottak az utóbbi napokban, illetve vannak szakaszok, ahol még dolgoznak, míg az időjárás lehetővé teszi – tájékoztatott Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke. A leglátványosabb változás a gyergyótekerőpataki vasútállomástól a 12-es jelzésű (Csíkszereda és Gyergyószentmiklós között vezető) országútig tartó útszakaszt érinti, ahol egybefüggő aszfaltréteget terítettek le, azaz teljesen megújult az érintett 770 méteres szakasz.

Október elején végezték el az egybefüggő aszfaltszőnyeg leterítését a Remetét Gyergyóditróval és az országúttal összekötő 153C jelzésű úton, összesen 3250 méteren.

Itt jelenleg az útpadka megerősítésén, feltöltésén dolgoznak, a munkálat befejezési határideje december elseje. 

Javítják a kövezett útszakaszokat is • Fotó: Sajtószolgálat/Hargita Megye Tanácsa

Már elkészült az Újfalut Vaslábbal összekötő út aszfaltozása, így a két község között már csaknem végig új aszfalton közlekedhetnek az autók. Csaknem, ugyanis az itt található vasúti átkelők nem a megyei önkormányzathoz, hanem az államvasutakhoz (CFR) tartoznak, így a megyei intézménynek ott nincs illetékessége. Barti Tihamér elmondta, keresik a módját annak, hogy megállapodjanak a CFR-vel, és az átkelőkhöz is jó minőségű aszfalt kerüljön. A terv szerint erre 2019-ben kerül sor.

{A}

Több kövezett, azaz aszfaltburkolattal nem rendelkező úton is munkálatok zajlanak.

Ditró és Tölgyes között kövezik az utat, ugyanakkor két áteresz is épül, valamint egy kilométer hosszan vízelvezető árkot is ásnak az út mentén.

Szintén Tölgyesen javítják a Neamț megye felé vezető 127A jelzésű utat, egészen a megyehatárig: köveznek, árkot mélyítenek, és megerősítik az út mentén folyó patak mellett a partot is. Hasonló munkálatot végeztek Orotván a 128-as jelű úton, és jelenleg zajlik a kövezett út javítása Remetétől Maros megye határáig. A kivitelező úgy számol, hogy a hét végéig ott befejezik a munkát.

Táblákat, korlátokat is kihelyeznek

Az útviszonyok lényeges javulásával együtt jár az is, hogy nagyobb sebességgel közlekednek majd az autósok, és ez növelheti a balesetveszélyt. Ennek okán védőkorlát felállítása és közlekedési táblák kihelyezése zajlik ezekben a napokban Orotván. Ditróban szintén új közlekedési táblák kerülnek az út mellé, de folyamatban van Remetén is a jelzőtáblák kihelyezése, valamint a Maros-hídtól a központig a szalagkorlát kicserélése is várható.