A székelyföldi kerékpáros csupán „mellékszereplője” a forgalomnak

Kovács Eszter 2018. november 17., 22:06

Székelyföldön a kerékpárosok csupán másodlagos szereplői a forgalomnak, legalábbis erre utal az egybefüggő, szakszerűen kialakított kerékpársávok hiánya a legtöbb székelyföldi városban. Igyekezet mindenhol van a helyzet jobbítására, a kivitelezés azonban nehézkes. Van, ahol már elfogyott a bringások türelme.

Kevés a biciklisáv Székelyföldön. Eddig nem mindenhol volt prioritás a kerékpáros közlekedés elősegítése Fotó: Haáz Vince

Sehol sem ideális a biciklis forgalom: néhol kifejezetten előrelépés tapasztalható, máshol azonban igencsak kezdetleges a kerékpárosok számára kialakított infrastruktúra.

Csak szakaszosan van megoldva

Csíkszeredát leszámítva a legtöbb székelyföldi városban csupán szakaszosan sikerült kialakítani kerékpárossávokat, ezért sokszor nem megoldott a biciklivel közlekedők biztonsága. Így van ez Gyergyószentmiklóson is, ahol egy 300 méteres szakasz híján a vasútállomástól a Batthyány Ignác-középiskoláig húzódik a kerékpárút. A közel négy kilométeres kijelölt, felfestett bicikliutak a kiszélesített járdákon haladnak, hiányzik ezek összekötése, ami a Tűzoltók utcában lenne esedékes. A kijelölt sáv

„kisebb hibáktól” eltekintve használható, igaz, több helyen a járdaszakaszokról való le- és felhajtás nem megoldott, néhol csatornafedél, máshol villanyoszlop van a biciklisek útjában.

A város mobilitási terve kerékpárutak hálózatának létrehozását vetíti elő: mint Fórika Krisztina, a polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, közel 7500 négyzetmétert tesznek majd ki a kijelölt sávok.

Vásárhelyen alig vannak kerékpárutak

Marosvásárhelyen nincs összefüggő kerékpárút, amely megkönnyítené a biciklivel közlekedők haladását. Városszerte több helyen van pár száz méteres kerékpározásra kijelölt útszakasz, de ezek általában nincsenek összekötve, ilyen a Szabadság utcában lévő, de a Madách és a Levendula utcában kialakított is, amelyet legtöbbször parkoló autók foglalnak el. Az egykori Aranykakas vendéglőtől a régi strand irányába létesített sávot egy sínpár vágja ketté, a vasúttársaság pedig nem hajlandó biztonságos átkelőt építeni.

Marosvásárhelyen még várják „a nagy áttörést” Fotó: Haáz Vince

A városvezetés még 2016-ban bejelentette, hogy erdei kerékpársávot alakít ki a Somostetőre, és

a város négy sarkát is bicikliseknek leválasztott külön sávokkal köti össze,

a kivitelezés el is kezdődött, tudtuk meg Cosmin Blagától, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől, „mintegy 15 százalék már elkészült, és tavasszal folytatják a munkálatokat”.

Nem kell a biciklisáv?

Székelyudvarhelyen ott is lekopott a felfestett biciklisáv, ahol volt, az újrafestéssel pedig nem várt akadályba ütközött a városvezetés: a Tamási Áron úti járda mentén kialakított sáv ugyanis a gyalogosok és a kerékpárosok számára is veszélyes volt. „Ott semmiképp sem szeretnénk a járdára visszafesteni a sávot. Viszont áthelyezéséhez a rendőrség jóváhagyására is szükség van, most arra várunk” – magyarázta Jakab Attila városmenedzser.

{A}

A Kossuth Lajos utcában is lekopott a járdáról a kerékpárossáv, ott viszont a kábelek földbe helyezése nyomán végzett utolsó javítási munkák befejezését várta a városvezetés, ezért nem került sor korábban a festésre.

Tervben van ugyanakkor a forgalmas útszakaszokon, a Bethlen Gábor utcában és a Bethlenfalvi úton lévő egybefüggő biciklisáv felfestése,

ez esetben is a rendőrség jóváhagyására várnak. Ennek apropóján a városmenedzser elmondta: a hatóság hangot adott azon álláspontjának, hogy mivel „túl hosszú a téli időszak, sokáig jegesek az utak”, szerintük indokolatlan kerékpársávok kialakítása Hargita megyében.

Székelyudvarhelyen elfogyott a türelem. Csinálni kellene valamit Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhely egyébként két, összesen 15 millió euró értékű uniós pályázatot nyújtott be, ezek átmentek az elbírálás első szakaszán, a városvezetés bízik benne, hogy kedvező döntés születik. A projekt nemcsak kerékpársávok kialakítását, hanem 16 kilométeren teljes útfelújítást, illetve elektromos buszok vásárlását is magában foglalja.

„Hosszú távon azt szeretnénk, hogy a város központi tereit és utcáit ne csak az autósok és parkoló autók foglalják el, hanem a kerékpárosok, gyalogosok, babakocsit toló anyukák, a kisgyerekek stb.” – hangsúlyozta Jakab Attila.

Csíkszereda, ahol biciklisnek lenni jó

Csíkszeredában több mint tíz éve jelentek meg az első kerékpársávok, a járdától leválasztott, térkő helyett aszfaltburkolattal ellátott útvonalakként a városközponti Kossuth Lajos, illetve a Márton Áron utcában. A biztonságos kerékpáros közlekedés érdekében végzett hasonló fejlesztések a különböző utcák felújításával párhuzamosan folytatódtak, a legtöbb ilyen korszerűsítés a kerékpárutakat is hozta magával a lehetőségek szerint. Így lett a Márton Áron utca folytatásaként a Taploca utcában a város északi kijáratáig tartó, illetve a csíksomlyói kegytemplomhoz vezető Szék úton is kerékpárút, de ugyanez történt meg a Tudor Vladimirescu utca felújításakor a felső szakaszon, az alsó rész ugyanis túl keskeny volt ehhez. Az évek teltével

a gyalogosok is megszokták, hogy sok utcában a járda egy része a kerékpárosoké, és egyre többen közlekednek két keréken, mivel csak az átjáróknál kell az autóforgalomra figyelni.

Időközben fontossá vált a meglévő, de egymástól különálló kerékpárutak összekötése is. Csíkszereda elfogadott közlekedési akciótervében a bicikliutak bővítése mellett egyebek közt kerékpártárolók létrehozása, valamint bérelhető kerékpárok hálózatának kiépítése és működtetése is az elképzelések között szerepel.

Csíkszereda, a pozitív példa Fotó: Gecse Noémi

Újabb jelentős bővítést eredményezhetnek a vasúti felüljáró és a Hargita utca tervezett felújításával egy időben az úttest mindkét oldalán kialakítani tervezett kerékpárutak, amelyek így a város nyugati kijáratáig is biztosítják majd a biciklis közlekedés feltételeit.

Elfogyott a türelem

Egyébként a székelyudvarhelyi Szekler Teker Egyesület a napokban pontokba szedve fogalmazta meg kifogásait a helyi városvezetésnek a kerékpáros ügyhöz való hozzáállása kapcsán, egyebek mellett nehezményezik, hogy túl lassan halad a biciklisek ügye. Mint írják, a kritikák megfogalmazása mellett elfogadják a folyamat felgyorsítására vonatkozó ígéreteket, „azonban mi is megígérjük, hogy nem ülünk ölbe tett kézzel, és tavasztól a forgalomban gyakoroljuk majd a szemléletformálást, ezzel is segítve a városvezetés munkáját”.