Évről évre csökken a fűtéstámogatásra jogosultak száma

Bíró Blanka 2018. november 14., 21:52

Noha a kormány hét éve nem emelte meg az egy főre eső jövedelem határértékét, ami alatt még jár a fűtéspótlék, időközben emelkedtek a nyugdíjak és a bérek, így Sepsiszentgyörgyön is minden évben csökken a jogosultak száma.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az érvényben lévő törvénykezés értelmében a támogatásban azok a családok részesülhetnek, akiknél az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a havi 615 lejt. A fűtéstámogatás legtöbb öt hónapra igényelhető, a 2018. november 1.–2019. március 31. közötti időszakra.

Tankó Vilmos, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal szociális igazgatóságának vezetője elmondta, a kormány legutóbb 2011-ben szabályozta a fűtéstámogatás odaítélésének feltételeit, akkor 615 lej volt a minimálbér. Ezt az értéket azóta nem módosították, így

minden évben csökken a jogosultak száma.

{A}

Évekkel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön még nyolcezer család kapott fűtéspótlékot, tavaly már mindössze 670. Idén várhatóan tovább csökken a számuk. Azok a személyek, akik már novemberre szeretnének részesülni a fűtéstámogatásban, legkésőbb november 20-áig kell leadniuk a kéréseket. Akik november 21-e után adják le az iratcsomókat, azok a decembertől márciusig tartó időszakra kaphatnak pótlékot.

Az odaítélt támogatások – az összeg nagyságát tekintve – hét kategóriába sorolhatók, az igénylő személyek havi nettó jövedelme szerint. Például, ha egy háztartásban az egy főre eső nettó jövedelem 155 lej, akkor gázfűtés esetén 262 lej, fával fűtés esetében pedig 54 lej értékben kaphatnak pótlékot. Amennyiben a személyek jövedelme a felső érték felé közelít, azaz 615 lej, a támogatás értéke 16 lej lehet. Tankó Vilmos elmondta, minden esetben ellenőrzik a jövedelmeket, az elmúlt években előfordult, hogy a támogatást vissza kellett fizetni.