Boldog születésnapot kívántak az SZNT-nek az RMDSZ-esek, de egyelőre hallgatnak az „ajándékról”

Bíró Blanka 2018. november 14., 18:17

Udvarias hangvételű közleményt adtak ki a székelyföldi önkormányzati vezetők a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megalakulásának százéves évfordulójára. Ebből azonban nem derül ki, hogy részt vesznek-e, mozgósítanak-e az SZNT centenáriumi nagygyűlésére.

Szülinapi sütik külön-külön. A nagy kérdés, hogy lesz-e „összegyűjtés”. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Az önkormányzati vezetők közös közleményét az RMDSZ háromszéki területi szervezete adta ki szerdán, Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc Hargita, Kovászna és Maros megyei tanácselnökök, valamint Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármesterek aláírásával. A közleményben emlékeztetnek, hogy

a Székely Nemzeti Tanácsot 1918-ban a székelyek védelmében hozták létre azok az elődeink, akik felismerték, hogy az egyedüli járható út Székelyföld számára az autonómia.

„Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzati vezetőiként az egységes Székelyföldben hiszünk, abban, hogy akkor tudunk eredményt elérni, ha vállvetve dolgozunk közösségünkért. (...) Ennek a szellemi örökségnek jegyében kívánunk a százéves Székely Nemzeti Tanácsnak boldog születésnapot” – olvasható a közleményben.

{A}

Arra is kitérnek, hogy szükség van a társadalmi szervezetekre, a civil erőre, minden egyes erdélyi magyarra, székelyföldire, mert „egyre inkább tapasztaljuk, hogy azok, akik más centenáriumot ünnepelnek, összehangolt támadást indítanak a székelyföldi egység ellen”.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke múlt heti sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egyetértés van a magyar politikai szervezetek között abban, hogy szükség van olyan tömegrendezvényekre, amilyent vasárnap szerveznek Sepsiszentgyörgyön.

Antal Árpád a szerdai sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, nem tud részt venni az SZNT sepsiszentgyörgyi centenáriumi nagygyűlésén, mert a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) budapesti ülésére hivatalos.