Koraszülöttek hete Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2018. november 14., 14:05

Fotókiállítás, interaktív zenés program, koraszülöttosztály-látogatás is szerepel a napokban zajló Koraszülöttek hete elnevezésű rendezvénysorozatban Marosvásárhelyen.

Azokhoz is szólnak, akik most élik meg azt, hogy koraszülött gyerekük született. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Hétszáz, nyolcszáz grammos kisbabák képei is szerepelnek azon a fotókiállításon, amely a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja révén a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban nyílt meg. A Pici baba, nagy lépés című tárlat része a Koraszülöttek hete elnevezésű rendezvénysorozatnak, amelyet ötödik éve szervez meg immár a Caritas:

előbb Székelyudvarhelyen, majd Vásárhelyen, tavaly óta pedig Gyergyószentmiklóson is megünneplik az idő előtt született babákat

– tudtuk meg Mezei Borbálától, a fejlesztőközpont Cseperedő programjának vezetőjétől.

{A}

Idén Marosvásárhelyen csütörtökön egy interaktív zenés programra várják 18 órától a koraszülött gyerekek családtagjait: a Cseperedő helyszínén beszélgethetnek, ismerkedhetnek a sorstársak egymással. Pénteken pedig ünnepi programot szerveznek a Megyei Kórház Koraszülött osztályán lévő családokkal és szakemberekkel. „Ez egy új fejezet számunkra is, mert eddig nem mentünk be a kórházba, idén azonban ez megvalósulhat, többek közt Vásárhelyi Enikő szenzomotoros terapeuta segítsége miatt, de nyitottságot találtunk a kórház részéről is.

Fontosnak találtuk, hogy azokhoz szóljunk, akik jelen pillanatban élik meg azt, hogy koraszülött gyerekük született,

aki inkubátorban van, kezelésre szorul, a szülők pedig sok esetben tehetetlenek, tanácstalanok” – fogalmazott Mezei Borbála. Hozzátette: az ünnepségen egyrészt támogatni akarják a kórházban lévő édesanyákat, másrészt ajándékot is visznek nekik: két szoptatásra, kenguruzásra alkalmas kényelmes fotelt és olyan horgolt polipokat, amelyeket be lehet tenni a koraszülöttek kiságyába, inkubátorába is.

Mi a kenguruzás? És miért polipot visznek? 
„A kenguruzás azt jelenti, hogy az anya a meztelen babát a meztelen mellkasára teszi, a bőr-bőr kontaktus segíti a kicsik fejlődését, amint ezek a horgolt polipok is, amelyeket amúgy koripnak nevezünk a koraszülött és a polip keverékéből. A polipok karjai amellett, hogy az ölelést, a biztonságot szimbolizálják, abban is segítséget nyújtanak, hogy a csövek helyett azokat fogják, azokba kapaszkodjanak a kicsik. A köldökzsinórt is hivatott pótolni a polipok karja, amelynek megragadása az anyaméh biztonságát eleveníti fel a koraszülött babákban, nyugtatólag hatva rájuk” – részletezte Mezei Borbála.