Elkapták a szentegyházi erdőben garázdálkodó illegális fakitermelőket

Fülöp-Székely Botond 2018. november 14., 12:18

Beazonosították mindkét gyanúsított csoportot, és elkobozták azt a hét köbméternyi fát, amelyet illegálisan termeltek ki a szentegyházi erdőből a hétvégén. A korábbi elkövetők ügyei egyelőre el vannak akadva az igazságszolgáltatás magasabb szintjein.

Fotó: Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

Szokásos őrjáratukat végezték vasárnap az erdőben a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE) önkéntesekből álló tagjai, amikor nagyobb mennyiségű fa vontatására utaló friss nyomokra lettek figyelmesek. Ezeket követve jutottak el egy kerítés nélküli ingatlanra, ahol öt köbméternyi fa került elő. Azonnal értesítették a hatóságokat, akik a helyszínre siettek.

Volt egy heves szóváltás a terület tulajdonosával, végül bizonyítékok hiányában csak a faanyagot tudták elkobozni

– tájékoztatott az egyesület vezetősége.

Elkobozták a lopott famennyiséget Fotó: Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

A településen zajló összeszólalkozást kihasználva időközben mások is kimentek az erdőre fát lopni, de ők még kevésbé voltak szerencsések, az SZKE tagjai ugyanis nemsokára visszamentek a Málnavész nevű terület közelébe terepszemlére. Mint elmondták, már messziről lehetett hallani a traktorzúgást, így elindultak a zaj irányába.

Látták ugyan az elkövetőket, de azok a helyszínen hagyták a nagyjából két köbméternyi fát és eliszkoltak.

Sikerült beazonosítaniuk az egyik gyanúsítottat, aki felkeresésükkor különösebb ellenkezés nélkül bevallotta tettét. „A dolog egyetlen szépsége talán az, hogy vita, fenyegetések és egyéb erőszakos reakciók nélkül megoldódott az ügy. Ez esetben egy olyan személyről volt szó, aki tudomásunk szerint először vetemedett ilyesmire” – magyarázta a szervezet vezetőinek egyike.

A lopott fát az SZKE tagjai a hatóságokkal közösen elkobozták, az elkövető ugyanakkor ötezer lejes bírságra is számíthat.

A közbirtokossági egyesületnél hangsúlyozták, a csendőrséggel, illetve a rendőrséggel való jó együttműködésnek köszönhető a helyzet megoldása.

{A}

Noha az SZKE tagjainak tapasztalatai szerint tavalyhoz képest idén csökkent a falopások száma, az nekik is feltűnt, hogy ősszel többen mentek láncfűrészekkel az erdőbe, ahol teljes mértékben tilos a kitermelés. Ennek oka lehet az is, hogy önkénteseiknek a szokásosnál kevesebb idejük volt ellenőrizni, hiszen a termény betakarításával, illetve az állattartással voltak elfoglalva. Pozitívumként említették azonban, hogy e hónap elején együttműködési szerződést kötöttek a Hargita Megyei Csendőr-főkapitánysággal, és ennek köszönhetően kölcsönösen segíteni tudják egymást az erdő őrzésében, valamint a tolvajok kézre kerítésében.

Végre az erdő védelme lett a prioritás

– jelentették ki.

Friss fakivágás nyoma a Málnavészen. Hét köbméternyi jó minőségű fát vontattak el a fatolvajok Fotó: Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

Az SZKE vezetősége szerint a rendőrök és a csendőrök teszik a dolgukat, a legtöbb falopással kapcsolatos ügy az ügyészségi vizsgálat során vagy a bíróságon akad el. „Annyi ügy van, hogy lassan táblázatot kell készítenünk, hogy követni tudjuk. Például a korábban elkobzott, majd a megőrzött helyről ismét eltulajdonított szekerek esetében is mindegyre járjuk a törvényszéket, de megoldás nincs” – fogalmazott egyikük.

Voltak olyan ügyek, amelyekben a roma elkövetők azzal érveltek, hogy megfagytak volna télen, ha nem lopnak tűzifát. Az SZKE vezetősége szerint ilyenkor nekik kedvező döntéseket hoztak a bírók.

A legnagyobb problémának viszont azt tartják, hogy több olyan eset kivizsgálása vagy megtárgyalása is folyamatban van, amelyekről már jó ideje nem tudni semmit.