Huszonegyedszerre találkoznak az erdélyi prímások

Barabás Hajnal 2018. november 13., 17:18

A népzene iránti szeretet hívta életre az Erdélyi Prímások Találkozóját, amelyet idén huszonegyedik alkalommal tartanak meg Csíkszeredában. A gálaműsorok mellett szakmai képzésekbe is be lehet kapcsolódni a rendezvény részeként.

Egymástól tanulnak, együtt ünnepelnek a prímások találkozóján Fotó: Gecse Noémi

A népzenéről, a néptáncról, és az éneklésről szól a 21. Erdélyi Prímások Találkozója, amelyet november 13-16. között tartanak a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. András Mihály, a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója a rendezvény programját ismertető keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ezt a találkozót a népzene iránti szeretet hívta életre.

A népzene tanulása és megélése érdekében hívtuk meg a hagyományozó népzenészeket, a rendezvényre így ebben az évben is szép számmal érkeztek pírmások

– tette hozzá.

A többnapos szakmai találkozón idén is részt vesznek, és a szervezésbe is bekapcsolódtak a magyarországi Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanárai és diákjai. Árendás Péter, a tanszék adjunktusa kiemelte, több éve annak, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn a Hargita együttessel, és fontos számukra, valamint hallgatóiknak is, hogy „első kézből” tanulhatnak falusi, hagyományőrző népzenészektől.

{A}

Kedden elkezdték a szakmai képzéseket, amelyeket szerdán folytatnak: akkor többek között Tankó Jánosné Gábor Esztertől lehet gyimesi énekeket tanulni, Ségercz Ferenc szakmai irányításával pedig a pásztorfurulyázással ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Utóbbi képzésre főként azokat várják, akik gyerekekkel foglalkoznak. Ugyanakkor a népi vonós hangszerekről Szabó Dénes magyarbecei prímás, valamint Filep „Pali” Márton széki prímás tart szakmai képzéseket. Szintén ezen a napon este hat órától Árendás Péter Széki vonós bandák című előadását lehet meghallgatni. Ezeken a programokon ingyenesen lehet részt venni előzetes bejelentkezéssel a 0266-371 362-es, vagy a 0757-829 337-es telefonszámokon, illetve a hargitaneptanc@gmail.com e-mail-címen.

A következő két napon gálaműsorokat tartanak, csütörtökön este hét órától Első kézből… címmel az erdélyi hagyományőrző zenészek és táncházzenészek gálaműsora szerepel a programban. Ekkor

a hagyományőrző zenészek mellett több mint 30 táncházzenész és népdalénekes lép majd színpadra.

Pénteken szintén 19 órától Erdély népzenei kincsei címmel a budapesti zeneművészeti egyetem diákjainak gálaműsorát lehet megtekinteni, amelybe bekapcsolódik a Hargita együttes is. A két gálaműsort táncház követi a műsorokban fellépő zenészek közreműködésével. Ezekre az előadásokra jegyeket a Csíki Mozi jegypénztárában, vagy a www.bilete.ro oldalon, illetve az előadás megkezdése előtt egy órával a Városi Művelődési Házban lehet váltani.