Össztánc Ősszel: visszatekintés és folklórünnep

Kovács Eszter 2018. november 13., 12:28

Kettős ünnepet tartanak a napokban Székelyudvarhelyen: tizedik kiadásához ért az Össztánc Ősszel rendezvény, amely részeként az Udvarhely Néptáncműhely a megalakulásának huszadik évfordulóját is megünnepli.

Tizedik Össztánc Ősszel a húszéves jubileum jegyében Fotó: Barabás Ákos

Kedden délután kezdődik a tizedik Össztánc Ősszel; az esemény amiatt is jubileumi, mert az égisze alatt ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját az Udvarhely Néptáncműhely. Az elmúlt húsz évet a szombat esti gálaműsorban summázza a néptáncműhely, a program többi része a „hagyományos, régi értelemben vett” Össztánc Ősszel műsorfolyamát követi – ismertette Orendi István szervező, a néptáncműhely vezetője.

Első programpontként kedden délután fél ötre gyermektáncházba várják a kicsiket, majd este héttől az Udvarhely Néptáncműhely viszi színpadra legújabb előadását, a Könczei Árpád rendezte, koreografálta Kiáltó szót.

Az esemény érdekes színfoltja a szerdán este 7 órától kezdődő jótékonysági koncert,

amelyen az idős zenészek, adatközlők javára gyűjtenek. „Az est tulajdonképpen a Hagyományok Háza hálózatának szervezése, persze a személyemen keresztül ezek az intézmények összefonódnak. Ez tulajdonképpen egy koncertsorozat, alapjául pedig az a gondolat szolgál, hogy a még meglévő adatközlők nagy része megöregedett, sokuk nagyon rossz körülmények között él. Az a cél, hogy ezek az emberek hátralévő idejüket méltó körülmények között élhessék le” – magyarázta Orendi.

Fotó: Barabás Ákos

A koncertre nem kell belépőt fizetni, de lesz egy adományláda,

ami abba összegyűl, azt átadják az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének, amely majd eljuttatja azokhoz, akiknek szükségük van rá. A néptáncműhely egyébként folyamatosan segíti az idős adatközlőket: a táncházak alkalmával gyűjtenek, illetve a táncháztalálkozón a közel száz táncházzenész nem kapott tiszteletdíjat, a nekik szánt összeget a Kallós Zoltán Alapítványon keresztül a nehéz sorsú embereknek ajánlották fel.

Csütörtökön és pénteken este a Háromszék Néptáncegyüttes és a Maros Művészegyüttes lép fel egy-egy folklórelőadással. A szombati gálaműsor nem egész estés folklórelőadás lesz, hanem egyfajta szintézise az elmúlt két évtizednek:

vetítésekkel, zenével és tánccal, illetve beszélgetésekkel idézik fel az intézmény eddigi legfontosabb pillanatait.

{A}

Három zenekar játszik az est folyamán, azok az együttesek, amelyek a húsz évben jelentősen hozzájárultak a néptáncműhely tevékenységéhez: a Csalóka (amellyel a kilencvenes évek végén indult a néptáncműhely), a Heveder (amely élő zenés kísérettel és hangfelvételekkel is segítette a társulat munkáját), valamint a Kedves zenekar, amely az utóbbi években csatlakozott a társulathoz.

Lesz öt előadásból egy-egy nyolc-tíz perces táncrészlet.

Igyekeztünk úgy válogatni, hogy olyanok munkájából legyenek a részletek, akik jelentőset alkottak a néptáncműhelynél, lásd László Csaba, Antal József, Könczei Árpád vagy Orza Călin” – sorolta az intézményvezető. A műsort beszélgetések tarkítják, olyanok szólalnak majd fel, akiknek a műhely életében meghatározó szerepük volt: például a létrehozók, Szász Jenő akkori polgármester és László Csaba, a Pipacsok Néptáncegyüttes vezetője, Miklós Levente, aki sokáig vezette a táncműhelyt, Orza Călin korábbi művészeti vezető, koreográfus, valamint Orendi István és a jelenlegi fenntartó képviseletében Gálfi Árpád polgármester.

Az előadásokra a Művelődési Ház jegypénztáránál lehet belépőt váltani, a keddi előadás pedig a színházbérlet részét képezi.