Itthon tartanák a fiatalokat – Marosvásárhelyen is

Szucher Ervin 2018. november 13., 12:28

Gyümölcsöző Életpálya címmel indít programot a Marosvásárhelyen maradni vagy megtelepedni szándékozó fiatalok számára Erdély egyik legnagyobb húsfeldolgozója.

Munka van, csak épp egyre kevesebben vannak itthon, akik elvégeznék. Ezen változtatnának Fotó: 123RF

Programot indítanak Marosvásárhelyen a fiatalok itthon tartásáért. Ennek érdekében négy területen nyújt támogatást Erdély egyik legnagyobb húsfeldolgozója:

  • képzésben és továbbképzésben;
  • a cégen belüli karrierépítésben;
  • az egészségmegőrzésben;
  • a lakhatási lehetőségek megteremtésében.

A kezdeményezők úgy vélik, a legutóbbi programpont lehet a legvonzóbb az érdekeltek számára.

{A}

A marosvásárhelyi projekttel kapcsolatosan Szentes Erzsébet, a Sapientia Egyetem oktatója, pályaorientációs tanácsadója is elismerően nyilatkozott. Szerinte a sikeres pályaválasztáshoz az önismeret mellett információkra, munkaerő- piaci ismeretekre is szükség van,

ez az életpálya-program pedig segítheti a fiatalokat a megfelelő képzés és munkahely kiválasztásában.

A fiatalok itthon tartásának a hatóságok is örülnek. Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke tisztában van azzal, hogy

a külföldön jól megfizetett szakemberek elszivárgását ezentúl sem fogják tudni megállítani, viszont az efféle kezdeményezések megtörhetik a rendkívül aggasztó méreteket öltő kivándorlási hullámot.

Egy nemrég közzétett statisztika szerint minden ötödik 25 és 39 év közötti fiatal, a jobb megélhetés reményébe, Nyugatra távozik.