Ennyire jók a gyergyóiak dalszerzésben?

Pethő Melánia 2018. november 12., 18:33

Két kategóriában hirdettek nyertest a Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázat hétvégi díjkiosztóján, és mindkét első helyezést gyergyói zenekarnak ítélték oda. Van valami a – gyergyói – levegőben...

4S Street és No Sugar • Forrás: Videoklip

„Gyergyó a kis Liverpool” – így jellemzi a gyergyószentmiklósi zenei életet Mihály Csaba, a 4S Street együttes billentyűse. Úgy látja, „fertőz” a zene ebben a városban, sok gyerekben akkora a késztetés, hogy mielőtt szakirányú oktatást választana, autodidakta módon tanul meg játszani valamilyen hangszeren. Szintén nem kevés azoknak a fiataloknak a száma, akik együtteseket alakítva próbálnak betörni a zene piacára, jellemzően sikerrel.

A díj ugródeszka

Az alig több mint fél éve alakult 4S Street együttes a 25 év alatti zenészek kategóriájában pályázta meg a kiírást. Nem reménykedtek a fődíjban, csupán azt szerették volna felmérni, hogy a szakmai értékelés szerint hol tart a banda az erdélyi magyar zenei palettán.

„Már azt nagy elismerésként éltük meg, hogy a dalunk a döntőbe jutott. Hogy éppen ezt választották a legszebbnek, ugródeszka számunkra. A média érdeklődése, a népszerűsítés minden zenekarnak, így nekünk is nagyon fontos” – mondta a Székelyhonnak Mihály Csaba. Hozzátette,

az együttesnek sokat jelentenek az első díjjal járó lehetőségek is, a koncert- és fesztiválfellépési ajánlatok,

illetve hogy részt vehetnek a jövő évi Öröm a zene elnevezésű, Kárpát-medence szintű tehetségkutatón.

Egy év kihagyás után újra nyertek

A No Sugar együttes másodszorra is magáénak tudhatja a legszebb erdélyi magyar dalt, 2016-ban ugyanis Hiszek benned című számukkal nyerték el a pályázat első díját profi kategóriában. Most az Egyetlenem című szerzeményükkel győzedelmeskedtek.

„Nagyon sok tehetséges ember van mindenhol, de ahhoz, hogy működjön egy zenekar, a tehetség önmagában nem elég. Össze kell állni, egy emberként kell akarni ugyanazt, rengetegek kell dolgozni.

{A}

Ezt látják a fiatalok a jelenlegi bandáktól, innen vesznek példát. Kisvárosban élünk, ahol az emberek ismerik egymást, és tanácsokért nem kell messzire menni.

Nálunk nincs rivalizálás a zenekarok között,

mi segítjük egymást, és ösztönző hatással is vagyunk egymásra” – fogalmaz Bereczky.