Bevizsgálták és fogyasztásra alkalmasnak találták a kirulyfürdői borvízforrások vizét

Székelyhon 2018. november 12., 13:00

A kirulyfürdői Tábori borvíz és a Festőborvíz minősége megfelelő emberi fogyasztásra – derítették ki a Sapientia egyetem laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai és vízkémiai vizsgálatok során.

A Tábori borvíznél. Nyugodtan lehet inni belőle Fotó: Máthé István

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói 2018-ban három alkalommal (január végén, március közepén illetve november első felében) vettek vízmintákat a kirulyfürdői Tábori borvíz és a Festőborvíz forrásokból, megvizsgálva azok fogyaszthatóságát mikrobiológiai és vízkémiai szempontból. A mikrobiológiai vizsgálatokat Máthé István, míg a vegyi analíziseket Zsigmond Andreea-Rebeka oktatók koordinálták – olvasható a témában, szerkesztőségünknek küldött közleményben.

{A}

Az elvégzett nyolc különböző mikrobiológiai vizsgálat alapján

a két borvízforrás vizének minősége megfelelő volt mindhárom alkalommal, higéniai-bakteriológiai szempontból fontos mikroorganizmusok nem voltak kimutatható bennük

– tájékoztatott Máthé István.

A vízkémiai vizsgálatok (pl. ammónium-, nitrit-, nitrát-ion, nehézfém-tartalom stb.) alapján is a vizsgált időszakokban a két forrás vize emberi fogyasztásra alkalmasnak bizonyult, felszíni szennyezésre utaló jeleket nem észleltünk – összegezte a vizsgálatok eredményeit az oktató.