Hiszi, hogy újra talpra fog állni a lebénult csíkszentmiklósi lány, ehhez azonban segítségre van szüksége

Barabás Hajnal 2018. november 12., 22:14

Három hónapja törött el a hátgerince, és bénult le térdtől lefelé Flora Beáta, aki azóta naponta kitartóan küzd azért, hogy újra lábra állhasson. Hiszi, bármi történjék is, újra lábra áll.

Bármilyen akadályba is ütközik, akkor is lábra áll – vallja a csíkszentmiklósi fiatal lány Fotó: Gábos Albin

„Augusztus 16-a volt, csütörtök délután. Aznap a virágüzletben, ahol dolgoztam, egy 50 rózsaszálas csokrot állítottam össze” – vésődött mélyen emlékezetébe Flora Beátának az a nap, amikor súlyos balesetet szenvedett. Azon a napon a csíkszentmiklósi gazdaságukban a szénapadlásra rakták fel a szénabálákat testvérével, csakhogy

az utolsó bála elhelyezésénél beszakadt alatta a padló és lezuhant a lovak közé.

Testvére próbálta kihúzni a lovak alól, de csak egy fél métert tudta elmozdítani, olyan erős fájdalma volt. Azonnal értesítették a mentőszolgálatot. A mentő érkezéséig tudatánál volt, és sejtette, hogy súlyos a baj, mert a lábait már akkor nem érezte. Eltörött a gerince, ez volt a diagnózisa, a szükséges műtétet aznap éjjel Kolozsváron végezték el rajta.

Fotó: Gábos Albin

„A kórházban szembesültem azzal, hogy milyen sokan vannak hasonló helyzetben, hogy milyen sok ember szenved” – mutatott rá. Tapasztalata szerint az állami egészségügyi intézményekben nincs sok lehetőség a rehabilitációs kezelések elvégzésére, amelyekre az ilyen esetekben szükség lenne, ezért egy marosvásárhelyi magánklinika szolgáltatásait voltak kénytelenek igénybe venni.

Olyan nagy a várólista, akkora az igény az ilyen kezelésekre, hogy szó szerint harcolni kellett, hogy bejuthassunk a klinikára, ahol naponta 300 lejt kérnek el egy kezelésért

– magyarázta. A barátai mosolygós, életvidám lányként ismerik, aki eltökélte, bármilyen akadályokba is ütközik, ő meggyógyul. „Bármi történjék is, én újra lábra állok, mindent meg szeretnék próbálni ennek érdekében” – jelentette ki. Biztatásként értékelte, hogy a bal lábán a térdéig le, a jobb lábán a bokájáig érez.

{A}

Minden napja egy küzdelem,

napi két alkalommal végez gyógytornát, nyújtanak, átmozgatják a lábát, a felsőtestét is edzik.

Nemrég egy fertőzés miatt kellett hazatérjen a marosvásárhelyi klinikáról, decemberben szeretné azonban ott folytatni a rehabilitációt. A családjának azonban ez anyagilag megterhelő, ezért, aki segíteni szeretné a lányt küzdelmében a lábra állásért, a következő bankszámlaszámra utalhat adományt: Flora Gabriella, RO11RNCB0152092171880002, Swift-kód: RNCB RO BU.

Beáta a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában műszaki rajzot tanult, de a virágkötészet közelebb állt hozzá, ezért az iskola elvégzése után virágkötészeti tanfolyamon vett részt, ezután egy csíkszeredai virágüzletben találta meg a helyét, ott dolgozott egészen a balesetéig.