A borsikabogyós kolbász vitte a prímet

Bíró Blanka 2018. november 11., 19:33

Családias hangulatban zajlott szombaton a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban a 16. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál.

Fotó: Kocsis B. János

Kezdőmozzanataként felvágták és szétosztották a Diószegi pékség által elkészített, három darab húsz kilogrammos óriás kolbászos-pityókás kenyeret, amelybe egyenként 5-6 kilogramm kolbászt sütöttek. Diószegi László elmondta, fejtörést okozott, hogy a kolbász megfelelően átsül-e a kenyérben, végül nyers kolbászt tettek bele, és a finomság a 240 fokra hevített kemencében tökéletesen elkészült.

{A}

A versenybe benevezett csapatok tagjait a térség legnagyobb nyilvános reggelijével vendégelték meg,

hatszáz tojásból készült a kolbászos rántotta, és felvágottakat is kínáltak.

Fotó: Kocsis B. János

A parádén elkészült a 10 méteresre tervezett, ám végül 13,5 méteres betöltött óriáskolbász is. A kolbásztöltő versenyre 38 csapat nevezett be, szinte mindegyik hozott titkos fűszert a hagyományos só, bors, paprika mellé, akadt, aki török csípős paprikával, köménnyel, füstölt sajttal, szerecsendióval, mustármaggal, vagy borókabogyóval „bolondította” a kolbászt, de olyan csapat is, amelynek tagjai hagyományos recept szerint dolgoztak, arra hivatkozva, hogy

a kolbászízű kolbász a legjobb, nem az összevissza fűszerezett.

A zsűri több szempontot is figyelembe véve értékelte a csapatokat: a szervezettséget, a tagok öltözetét, az alapanyagok előkészítését, az asztali dekorációt, a higiéniát, a vakkóstolásnál pedig az étel ízét és tálalását figyelte. Több kategóriában értékelték a kolbásztöltő csapatokat: a cégek, az önkormányzatok és intézmények, civil szervezetek, a határon túli csapatok.

Fotó: Kocsis B. János

A verseny legmagasabb pontszámát a megmérettetésen először részt vevő Ozsdolai Nőszervezet kapta, akik a fődíjat a darabosan őrölt-húsos, őrölt borsikabogyós kolbászukkal nyerték el. A káposztafőző versenyre 11 csapat jelentkezett, közülük a legjobb a Cserniped csapat lett.