Gyergyói sikerek a diákszínjátszó fesztiválon

Pethő Melánia 2018. november 11., 12:57

A középiskolások kategóriájában a Szín-kron csoport, az általános iskolások mezőnyében pedig a Játszínkék csapata nyerte az első díjat a hétvégén tartott Diákszínjátszó Fesztiválon, Gyergyószentmiklóson. A vándorkupának a színkronosok örülhetnek a rendezvény következő kiadásáig.

Két napon át tartott a Diákszínjátszó Fesztivál Gyergyószentmiklóson Fotó: Facebbok/Ifitéka

Mesefeldolgozást, verses-zenés összeállítást, a képzelet és a valóság ihlette előadásokat egyaránt láthatott a közönség a pénteken és szombaton zajlott Diákszínjátszó Fesztiválon, Gyergyószentmiklóson. Az Ifitéka rendezvényének idei, sorban a hetedik kiadására négy helyi és három más településen működő csapat nevezett be. A vándorkupáért szállt versenybe a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola, a Sfântu Nicolae-középiskola, a város kisebb és nagyobb korosztályú diákszínjátszóit tömörítő Játszínkék és a Szín-kron csoport, illetve a székelyudvarhelyi Üvegfigurák, a szászrégeni Kemény János Társulat ifjúsági csoportja és a balánbányai Vidám Retkek színjátszó csoport.

Amint a kiértékelőn elhangzott, nem volt könnyű dolga a zsűrinek, az előadások mindegyikében találtak díjazni valót, ám a fesztivál versenyjellegéhez igazodva kénytelenek voltak rangsort állítani. Az általános iskolások kategóriájában a Vajda Gyöngyvér színművész által vezetett Játszínkék csapat Jancsi és Juliska című előadását, a középiskolások korcsoportjában pedig a Kolozsi-Borsos Gábor színművész által irányított Szín-kron csoport Ki vagyok én? című verses-zenés összeállítását találták a legjobbnak.

A vándorkupát idén a nagyobb korosztályú nyertes csapatnak ítélték oda.

A középiskolások kategóriájában a legjobb férfi és legjobb női alakításrét járó elismerést a Bekő-Fóri Zenkő színművész vezette udvarhelyi csapat tagjai vitték: Buttu Krisztián, illetve Tódor Erika örülhetett a díjaknak. A kisebb korosztályban ugyanezeket az elismeréseket Baricz Dorka (Játszínkék), illetve Csata Hunor Erich (Nyolcszínűek) kapták.

{A}

A fesztivál amellett, hogy alkalmat adott a bemutatkozásra, a színészi szakmából is ízelítőt nyújtott a résztvevő diákoknak – szakemberek által vezetett műhelymunkákat iktattak a programba a szervezők. A képzőművészetet a Művészeti Népiskola kiállításával hozták közelebb a közönséghez és a rendezvény résztvevőihez, a verselőknek pedig slam poetry esten biztosítottak lehetőséget a megmutatkozásra.

A fesztivál kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol arra is lehetőség volt, hogy a résztvevő diákok a zsűrinek tegyenek fel kérdéseket az értékeléssel kapcsolatban, illetve szakmabeliektől halljanak tanácsokat a színjátszás témakörében.