Élőben közvetített műtétet végeztek Csíkszeredában

Molnár Rajmond 2018. november 10., 17:17

Szakmai műhelymunka részeként élőben közvetített laparoszkópos lágyéksérvműtétet végeztek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban szombaton.

A műtétet Full HD minőségben közvetítették. A képen is látható műtőeszköz mindössze 5 mm átmérőjű Fotó: Gábos Albin

Az operációt dr. Svéda István Szabolcs magyarországi sebész főorvos végezte, a műtétet élőben, kiváló képernyőfelbontással közvetítették a 22. Erdélyi Orvosnapok tudományos konferencia részeként, amelyet a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában tartanak a hétvégén.

A műtéttel kapcsolatban dr. Lőkös Barna Csaba moderátor, a csíkszeredai sürgősségi kórház osztályvezető sebész főorvosa megkeresésünkre kifejtette,

ez az első alkalom, hogy egy operációt élőben közvetítenek az orvosnapok részeként.

Noha korábban már végeztek laparoszkópos lágyéksérvműtéteket a megyei sürgősségi kórházban, ezidáig keveset. Az élőben közvetített művi beavatkozás továbbképzőként szolgált a konferencián résztvevő orvosoknak, hiszen ezalatt minden, a műtéttel kapcsolatos technikai és gyakorlati lépésre kitértek, ismertették a beavatkozás lebonyolításának folyamatát, és megbeszélték tapasztalataikat a jelenlévő székelyudvarhelyi kollégákkal.

Az élő közvetítést dr. Lőkös Barna Csaba moderálta Fotó: Gábos Albin

A műtétet végezték

A műtőcsapat tagja volt dr. Svéda István Szabolcs sebész főorvos, dr. Cetina Ioan sebész szakorvos, dr. Györfi Sándor és dr. Györfi György aneszteziológus főorvosok. Továbbá dr. Ráduly Dénes aneszteziológus rezidens, Gál Zsuzsa aneszteziológus nővér, Tamás Márta műtős főnővér, Zöld Éva és Kopacz Ibolya műtősnővérek, Váta Aranka, Virág Margit ápolónők, illetve Gyarmati Dénes és Szász Eduárd István informatikusok.

Megtudtuk, a laparoszkópos lágyéksérvműtét előnyei közé tartozik a jóval kisebb fájdalom az operáció után, ugyanakkor ez az eljárás mindössze háromszori egy centiméter hosszúságú vágást igényel a hason, míg a „klasszikus” beavatkozás 10–15 centiméter hosszúságút. Így gyakorlatilag

a hason nem marad heg.

Elmondta, az új megközelítést igénylő laparoszkópos művi beavatkozáshoz szükséges technikai felszereltséggel idéntől már rendelkezik a megyei sürgősségi kórház a Hargita megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően, az elméletet már tudják, az azzal kapcsolatos gyakorlati tudást pedig gyarapítják, csiszolják

Fotó: Gábos Albin

Mi a lágyéksérv?

Az alhas területén, a combhajlat felett található mindkét oldalon a lágyékcsatorna, ami a hasüreg felől vezet ki a hasfalon át a bőr alá. A lágyékcsatornában az ondóvezeték mellett erek és idegek is futnak, egyénenként eltérő mennyiségű zsírszövetbe ágyazva. Férfiaknál a lágyékcsatorna területe a hasfal gyenge pontjának számít, ezért alakul ki itt gyakrabban sérv. Lágyéksérvről akkor beszélünk, ha ezen a gyengébb területen keresztül a hasüreg felől kifelé türemkedik valamilyen hasüregi szerv vagy szövet, leggyakrabban bél vagy zsírszövet. Ez kezdetben kis méretű, és csak a hasüregi nyomás fokozódásakor – például köhögés, préselés hatására – észlelhető, de később, a sérvkapu kitágulásával már spontán is előesik. Az elhanyagolt, általában hosszú évekig türelemmel viselt lágyéksérv tovább növekedve már a herezacskóba is betüremkedik, ezt az állapotot nevezzük heresérvnek – olvasható a Phoenix.hu portálon.

{A}