Újabb projekt az elvándorlás csökkentésére

Bíró Blanka 2018. november 09., 21:03

A külföldről hazaköltöző fiatalok sikertörténeteit osztja meg Sepsiszentgyörgy önkormányzata a hamarosan újrainduló sepsinet.ro honlapon, hogy ezzel is ösztönözzék a kivándoroltak hazatérését.

Hazacsábítanák, aki elment. Nem lesz könnyű Fotó: Barabás Ákos

A honlapra az egyéni történetek mellett álláslehetőségek is felkerülnek, és olyan programok és pályázatok, melyek a hazaköltözni vágyókat érdekelhetik. Az oldal egy virtuális OSS (egymegállós üzlet) adatbázisát is tartalmazni fogja, amely a külföldről hazaköltözött fiatalok, és nemcsak, információs portjaként jelenleg is működik a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal iktatóirodájában.

A külföldről érkezők ingyenes tájékoztatást igényelhetnek a hivatalos okiratok ügyintézésével kapcsolatosan, egészségügyi, oktatási, kulturális valamint gazdasági szolgáltatásokról.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a YOUMIG nemzetközi projekt segítségével dolgozta ki azt a kísérleti jellegű elképzelést, mellyel a külföldre kivándorolt fiatalok és szülővárosuk közötti kapcsolat szorosabbá tételét, a kint lévők hazavonzását, itthoni beilleszkedését támogatná. A program tavaly januárban kezdődött és 2019. júniusáig tart. A projekt célja olyan eszköztár biztosítása az önkormányzatok részére, amely segítségével csökkenteni tudják az elvándorlást.