Csak a SRI oldhatja fel a titkosítást – ismét halasztottak a csíkszeredai elöljárók ügyében

Antal Erika 2018. november 09., 19:03

Nem történt előrelépés a péntek délelőtti tárgyaláson Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos a csíkszeredai polgármester, illetve alpolgármester büntetőperében. A Maros Megyei Törvényszéken nem is tárgyaltak semmit, inkább azon tanakodtak, hogy mi legyen a továbbiakban.

Ráduly Róbert Kálmán. Holtpontra jutottak az ügyükben. Archív Fotó: Gecse Noémi

A védelem kérésére, hogy milyen kapcsolat volt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között, milyen együttműködés szerint dolgoztak, volt-e terv arra nézve, hogy a két városi elöljárót lehallgassák, megfigyeljék, most sem adtak választ. A bíró tanácstalanul állt a kérdések előtt, az ügyész pedig azt magyarázta, hogy

az egyetlen fél, amely feloldhatja a titkosítás alul a válaszlevelet, az csak a SRI lehet.

,,A DNA nem teheti meg, nem kompetens e kérdésben, a törvény nem teszi lehetővé” – fogalmazott az ügyész. A védelem szerint ez találgatásokra adhat okot, ezt elkerülendő a DNA válaszolhatna a feltett kérdésekre nem titkosított módon.

{A}

Magyarázatot kértek

A bíróság négy hónappal korábban kérte a DNA-tól, magyarázza el, mivel kapcsolatban és milyen eszközöket használva történt a vádhatóság együttműködése a SRI-vel az ügyben folytatott eljárás során. Csakhogy az augusztus 31-én érkezett választ senki nem olvashatta el, mivel az titkosított irat, amit csakis a válaszadó bonthat ki.

Az előző tárgyaláson is már kérték Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos védőügyvédei, hogy az okiratot minősítse át a bíró.

Ám az nem történt meg, nem olvashatták el a kérdéseikre adott válaszokat és az érdembeli tárgyalás is elmaradt. Péntek délelőtt azt kérték a bírótól, hogy december 10-ig kapjanak választ. A következő tárgyalást december 10-re tűzték ki. 

A csíkszeredai polgármester és alpolgármester ügyét érintő

titkosított DNA-iratról nem lehet tudni, hogy az fontos-e a két elöljáró szempontjából, mert  ha igen, akkor azért kellene a titkosítást átminősíteni.

Amennyiben pedig kevésbé fontos, akkor jó volna ezt is tudni, akárcsak azt, hogy akkor mi értelme volt a titkosításnak. Máthé Attila ügyvéd lapunknak korábban elmondta, az alkotmánybíróság erre vonatkozó határozata, – hogy kinek áll jogában a titkosított irat átminősítése – úgy is értelmezhető, hogy azt a bíró is megteheti, illetve úgy is, hogy az a válaszadó feladata. 

Elutasított vádak

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015. áprilisának végén végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, utána pedig az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert 2016 márciusa óta a DNA kérésére a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.