A bárok és internet mellett már az iskolákban is lehet droghoz jutni

Simon Virág 2018. november 09., 14:35

Év eleje óta 41 drogfogyasztó esetében vizsgálódott a Maros megyei rendőrség, közülük 39-en 15–25 év közöttiek. Hargita megyében is növekszik a drogfogyasztók száma az országos és európai helyzethez hasonlóan.

Hargita megyében a kannabisz, azaz a fű használata az egyik legelterjedtebb a tudatmódosító szerek közül. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A szakhatóság beszámolója szerint országszerte

egyre fiatalabbak használnak tudatmódosító szereket, a 2016-os adatok szerint némelyikük már 13 évesen kipróbálja ezeket.

Legtöbben marihuánás cigarettát szívnak, de gyakori az etnobotanikus szerek és a kokain használata is. Ami a drogok beszerzési helyét illeti, a szakhatóság kimutatása szerint az esetek 25 százalékában a diszkóban, bárban jutottak hozzá, 21 százalékban az utcán, a parkban, 17 százalékban az interneten rendelték, a megkérdezettek 8 százaléka pedig azt mondta, hogy az iskolában jutott hozzá a tiltott szerhez.

A Maros megyei kábítószer-fogyasztást megelőző központ vezetője, Ion Aleodor Roman elmondta, hogy

tavaly 56 új eset került be a nyilvántartásukba, ennyien részesültek tanácsadásban, illetve kaptak segítséget

– ők és családtagjaik – az intézmény munkatársaitól. Többségükben úgynevezett etnobotanikus szereket használtak azok, akik a központba bekerültek. Ezekhez a drogokhoz a tiltás ellenére viszonylag könnyen hozzá lehet jutni az interneten vagy a feketepiacon.

Ion Aleodor Roman szerint nagyon fontos a megelőzés, elengedhetetlen tudatosítani a diákokban, fiatalokban és szüleikben, hogy

a tudatmódosító szerek függőséget okoznak, veszélyt jelentenek az egészségre, az egyén egész életére.

A központ több tájékoztató kampányt és vetélkedőt szervez, amelyeken arra biztatják a fiatalokat, hogy álljanak ellen a kísértésnek, ne használjanak tudatmódosító szereket.

A Maros megyei rendőrségnél idén 41 új esetet jegyeztek fel: a drogfogyasztók közül 18-an 15–20 évesek, 21-en 21–25 év közöttiek, a többiek 30 éven felüliek, és vannak közöttük visszaesők is. 

{A}

A témában a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetője, Ioan Macarie korábban arról nyilatkozott, hogy

idén volt egy eset, amikor egy marosludasi diák tudatmódosító szer hatása alatt volt az iskolában.

Az iskola vezetőtanácsa ekkor úgy döntött, hogy nem zárja ki a tanulót az oktatási intézményből, hanem lehetőséget biztosít számára, hogy továbbra is folytassa tanulmányait. A diák tizenegyedikes. 

A Maros megyei rendőrség

az idei közúti ellenőrzések során három olyan személyt azonosított, akik drogot használtak, mielőtt a volánhoz ültek.

Egyikük sem okozott balesetet, rutinellenőrzés során azonosították őket. A rendőrségnek ugyanis van az alkoholszintméréshez használt eszközhöz hasonló felszerelése, amely a kilélegzett levegő alapján kimutatja, hogy fogyasztott-e drogot a sofőr. Amennyiben a teszt pozitív, vérvizsgálatokat is végeznek, hogy megállapítsák, milyen jellegű drogról van szó.

Nem győzik hangsúlyozni: a tudatmódosító szerek függőséget okoznak. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Mi a helyzet Hargita megyében?

Hargita megyében egy korábbi felmérés eredménye szerint a megkérdezett diákok 7,7 százaléka kipróbált már valamilyen illegális kábítószert, 4,4 százalékuk a megkérdezés időpontjához viszonyított elmúlt egy évben, két százalékuk pedig az elmúlt hónapban.

A kábítószer-fogyasztás a tizenegyedik osztályos diákok körében a legelterjedtebb.

Hargita megyében a kannabisz – más néven marihuána vagy „fű” – és a dizájnerdrogok fogyasztása a leggyakoribb, de a különböző gyógyszerek használata is elterjedt. A megyei drogmegelőzési központ statisztikája kitér arra is, hogy a drogfogyasztás az országos és európai helyzethez hasonlóan Hargita megyében is növekvő tendenciát mutat.

A Hargita megyei szakemberek szerint gyakran sem a szülők, sem maguk a fiatalok

nincsenek tisztában a kábítószerekkel kapcsolatos tudnivalókkal, ahogyan azt sem tudják, hogyan kezeljék a drogfogyasztás problémáját.

Éppen ezért a központ nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre és a tájékoztatásra, az általa szervezett projektek három nagy területet fednek le: ezek az iskola, a család és a közösség.