A parkolókban gazdátlanul álló autóktól szabadulnának a városok

Székelyhon 2018. november 09., 11:31

Gondot jelentenek a székelyföldi városokban a gazdátlan, elhagyott autók, amelyek az amúgy is kevés parkolóhelyet foglalják. A legtöbb helyen, ha felszólításra sem jelentkeznek a tulajdonosok, a járműveket a város birtokba veszi, és elszállíttatja.

A tulajdonosok jó része elviszi használaton kívüli járművét a közterületről, ha felszólítást kap. Persze vannak kivételek Fotó: Beliczay László

Nincs új a nap alatt a székelyföldi városokban: évek óta egyre több az autó, ám ezzel párhuzamosan nem növekszik a használható parkolóhelyek száma. Mi több, az egyre értékesebb parkolóhelyeket olyan autók is foglalják, amelyeket hónapok, esetenként évek óta nem mozdítottak el.

Az udvarhelyiek kérésének eleget téve összesen

nyolc, közterületen lévő, elhagyott és gazdátlan autót azonosítottak be az elmúlt egy évben a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség munkatársai

– tájékoztatott érdeklődésünkre László Szabolcs, az egység vezetője. Mint mondta, a törvények értelmében az minősül gazdátlan járműnek, amely nincs bejegyeztetve, és a felszólításra tíz napon belül nem jelentkezett a tulajdonosa. A tulajdonjog átminősítése polgármesteri rendelettel történik. Ezt követően az újságban, illetve a hivatalnál is közzéteszik a gazdátlan autók adatait, így további harminc nap áll a tulajdonos rendelkezésére, hogy jelentkezzen. Ha ez nem történik meg, a gazdátlan gépkocsi a város tulajdonába kerül, és elszállítják. Ezeket a járműveket már nem lehet visszaigényelni.

Fotó: Beliczay László

Nem gazdátlan, hanem

elhagyott autóknak számítanak azok, amelyek be vannak ugyan jegyeztetve a forgalomba, ám tulajdonosuk nem használja, csupán közterületen tárolja azokat.

Ha az autó egy évig bizonyíthatóan használaton kívül áll, a helyi rendőrség felszólítja a tulajdonost a gépkocsi elszállítására. Amennyiben ez tíz nap alatt nem történik meg, elhagyottnak minősül az autó, és harminc nap után elszállíttatja a hivatal. Ezután öt napig még jelentkezhet a tulajdonos a járműért, de csak akkor kaphatja vissza, ha kifizeti a 2000 lejes bírságot, illetve az elszállítási és egyéb költségeket. Ellenkező esetben az autó a város tulajdonába kerül.

László Szabolcs rámutatott, az általuk beazonosított autók közül ötnek jelentkezett a tulajdonosa, hármat pedig gazdátlannak nyilvánítottak. Ezek közül egyet csütörtökre elvitt a tulajdonosa, további kettőt pedig az egység szállíttatott el. László hangsúlyozta,

az akció célja, hogy parkolóhelyeket szabadítsanak fel.

A helyi polgármesteri hivatal munkatársaitól megtudtuk, hogy a lefoglalt roncsautókból nem profitálnak, hiszen azok értéke csak az elszállítás költségét fedezi. Egyébként a helyi rendőrség megalakulása óta több mint száz autótulajdonost szólítottak fel, hogy vigye el járművét a közterületről, csütörtökig viszont egy autót sem kellett elszállíttatniuk.

{A} 

Gyergyószentmiklóson önkormányzati határozat rendelkezik arról, hogy mi lesz a köztereken „felejtett” autók sorsa – tudtuk meg a polgármesteri hivatal munkatársaitól.

Korábban a közterület-felügyelő feladata volt, immár a helyi rendőröké, hogy az elhagyottnak tűnő autókról jegyzőkönyvet készítsenek.

A megfelelő procedúrát betartva itt is eltulajdonítja, majd elszállíttatja a nem használt járműveket a városháza. Ezeket harminc napig válthatja ki tulajdonosuk, bírság és egyéb költségek ellenében. Gyergyószentmiklóson egyébként már két éve működik ez a rendszer. Első alkalommal tíz autót kellett elszállíttatni.

Marosvásárhelyen sem nézik tétlenül a közterületen veszteglő, elhagyatott autókat. Archív Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen is legtöbbször a lakosok jelentik a helyi rendőrségen, hogy a tömbházak körüli parkolókban rozsdásodnak az autók, hetek, hónapok, évek óta nem voltak onnan elmozdítva.

Megtörténik, hogy az autót feltörik, és hajléktalanok költöznek bele, vagy kóbor állatok otthonává válik.

Amennyiben a tulajdonosok nem jelentkeznek, az egység elszállíttatja a járműveket, amelyek ettől számítva fél évig igényelhetők vissza. Ez természetesen a bírság befizetésével és az egyéb költségek megtérítésével jár. Érdeklődésünkre a helyi rendőrség vezetője, Ioan Damaschin elmondta, hogy a tulajdonosok nyolcvan százaléka az értesítést követően elviszi az autóját a közterületről, csupán húsz százalékuk nem jelentkezik.

Idén öt autót szállítottak el, azokért azóta sem jelentkezett senki. 

Ezek a törvény által előírt határidő után a város tulajdonába kerülnek, és ócskavasként értékesítik.

Csíkszeredában városszerte számos olyan autó található, amelyet hosszú ideje nem mozdítottak el helyéről. A város lakótelepein járva ilyen elhagyott autók láthatók a Csíki Csobbanó melletti parkolóban, a Jégpálya lakóövezetben, a Tudor lakótelepen vagy a sportcsarnok parkolójában. Továbbá több használaton kívüli gépkocsi vesztegel a Szív utcában is, a dendrológiai parkként ismert terület mellett, ez azonban magánterület, így ott nem áll módjában a polgármesteri hivatalnak intézkedni. A városképet rontó járműveket ugyanis az önkormányzat szállíttathatja el a 2002-ből származó 421-es számú törvénynek megfelelően.

A jogszabály alkalmazása nehézkes, mivel sok esetben a tulajdonosok az egy év letelte előtt elmozdítják az autókat, egy-két parkolóhellyel odébb állítják, így már nem lehet elhagyott járműnek minősíteni

– tudtuk meg Lázár Pétertől, a csíkszeredai városháza városgazdálkodási osztályának vezetőjétől. Mint mondta, a tavaszi városi nagytakarítás alkalmával több gazdátlan járművet elszállítottak a városi kertészet Jókai utcai telephelyére, illetve minden elhagyottnak tűnő autót felcímkéztek, de amikor ellenőrzés céljából ismét felkeresték ezeket, már máshol álltak.

Csíkszeredában sem ritka látvány a gyommal körbenőtt, gazdátlan autó. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Mivel az eddig alkalmazott módszer nyilvánvalóan nem vált be, a jövőben másképp fognak eljárni, hiszen nagy segítséget jelentene a városnak, ha felszabadulnának azok a parkolóhelyek, amelyeket ezek a járművek feleslegesen foglalnak. Ezért

egy átfogó akcióra készülnek a gazdátlan és elhagyott autók eltávolítása érdekében,

ennek részletei azonban még kidolgozás alatt vannak. Az akcióba a Hargita megyei rendőrség közlekedésrendészeti osztályát is be szeretnék vonni, mivel Csíkszeredában – Székelyudvarhellyel ellentétben – nem működik helyi rendőrség.