Húsz Celsius-fokos eltérések a hajnali fagyok és a délutáni maximumok között

Székelyhon 2018. november 09., 10:19

Mínusz 10,3 Celsius-fokot mértek péntek hajnalban Csíkszeredában – írja az Agerpres hírügynökség. Ez volt a legalacsonyabb hőmérsékletet az országban, akárcsak egy nappal korábban.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Péntek reggel Csíkszeredában mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet az országban, a hőmérők –10,3 fokot mutattak. Eugen Mitea, a nagyszebeni központú Dél-Erdélyi Meteorológiai Központ munkatársa arról számolt be, hogy Gyergyóalfaluban mínusz 8, Maroshévízen mínusz 6, míg Székelyudvarhelyen mínusz 1 fok volt.

{K1}

A meteorológus szerint novemberben normálisak Hargita megyében a negatív hőértékek, viszont

természetellenesen nagy a minimális és a maximális hőmérsékletek közötti, több mint 20 fokos eltérés.

A következő napokban ugyancsak fagyosak lesznek az éjszakák a megyében, és fokozatosan a nappali hőértékek is csökkenni fognak. Csapadékra november 14-e körül kell számítani.

Ködös reggel és délelőtt

Elsőfokú, sűrű ködre vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) húsz megyére. A sárga jelzésű figyelmeztetés szerint pénteken 10 óráig Bihar, Arad, Hunyad és Temes megyében, 11 óráig Kolozs, Szilágy, Beszterce-Naszód és Máramaros, 12 óráig pedig Fehér, Hargita, Maros és Szeben megyében sűrű ködre kell számítani. A látótávolság 200, sőt helyenként 50 méterre csökken.

{A}