Ünnepel a tízéves Erdélyi Magyar Televízió

Szász Cs. Emese 2018. november 08., 21:34

November 12-től december végéig tart az ünnepi időszak az Erdély Tv háza táján, ez idő alatt arra fókuszálnak, hogy immár tíz éves a műsor, amelynek múltjáról, jelenéről és jövőjéről sajtótájékoztató keretében számoltak be a tévé vezetői.

Összegezték az elmúlt évtizedet a tévé vezetői Fotó: Haáz Vince

A televíziót működtető Janovics Jenő Alapítvány elnöke, Szép Gyula úgy véli, az erdélyi magyar közéletnek, művelődési életnek „egy ékszere” lett az Erdélyi Magyar Televízió, röviden Erdély Tv.

A rendszerváltozás után legfőbb feladatunk az volt, hogy kialakítsuk az önálló intézményeinket. Ennek a folyamatnak fontos része volt az önálló magyar televízió létrehozása

– fogalmazott az alapítvány elnöke.

Fotó: Haáz Vince

Számokban a tévé

Az Erdélyi Magyar Televízió 2008. július elsején kezdte el a kísérleti adások földi sugárzását, november 5-én került be az első kábelhálózat kínálatába. „Azóta a híradó mellett több mint negyven magazinműsor indult el a csatornán, több mint 150 munkatársunk volt, ebből legalább 50 műsorvezető.

Jelen pillanatban lefedettség szempontjából az erdélyi magyar háztartások mintegy kétharmadában vagyunk jelen, és közel 400 ezer nézőnk van a nézettségi adatok szerint

– foglalta össze számokban az elmúlt évtizedet Szepessy Előd, aki kezdetektől igazgatója az Erdélyi Magyar Televíziónak.

Soós Attila ügyvezető igazgató elmondta, a tévé folyamatosan próbál megfelelni a nézők elvárásainak, két évvel ezelőtt éppen ezért áttértek egy teljesen digitális rendszerre. Hozzátette:

a fejlesztések nem állnak le, nemsokára olyan új eszközöket vásárolnak majd, amelyek az élő bejelentkezéseket is megengedik majd bizonyos tudósítói helyszínekről.

Fotó: Haáz Vince

Párttelevízió vagy sem?

Újságírói kérdésre válaszolva Szepessy Előd elmondta, szokták azzal vádolni őket, hogy párttelevízió volnának, de úgy vélik,

náluk nincs cenzúra, senki nem szól bele, hogy miről tudósítsanak, milyen műsorokat készítsenek.

„Maximálisan törekszünk arra, hogy objektíven, megfelelően tájékoztassuk a nézőket, nincs fekete listánk, hogy ki nem jöhet be műsorba” – fogalmazott az igazgató.