Levél az államfőnek és a kormánynak: nem mond le a magyar közösség az autonómiáról

Bíró Blanka 2018. november 08., 19:25

Levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz, Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, és a román kormány 26 miniszteréhez Kulcsár-Terza József sepsiszentgyörgyi képviselő, arról tájékoztatva őket, hogy a magyar közösség nem mond le Székelyföld autonómiájáról.

Örtűzgyújtáson Csíkszeredában. Kulcsár-Terza József szerint több mint százezren kapcsolódtak be az eseménybe Székelyföldön Fotó: Gábos Albin

A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra a levél tartalmát, hangsúlyozva, hogy minden alkalmat kihasznál, hogy a román hatalom képviselőit az autonómiatörekvésekről tájékoztassa, hogy „szokják a gondolatot, barátkozzanak vele”.

Ha nem beszélünk folyamatosan az önrendelkezésről, akkor nem tudnak róla, ezért folyamatosan tájékoztatni kell őket

– szögezte le Kulcsár-Terza József. A levélben emlékezetet, hogy tavaly december 22-én benyújtotta a román parlamentbe az autonómiastatútumot, azt mind a két ház elutasította, de ez nem jelenti azt, hogy erről a törekvésről lemondott a közösség. Mint írja,

ezután is minden törvényes és alkotmányos lehetőséget kihasználnak, hogy kivívják Székelyföld területi autonómiáját, és erre a politikus intézményes garanciákat követel.

A képviselő arról is beszámolt, hogy október 28-án a Székely Nemzeti Tanács felhívására több mint száz településen lobbantak fel az őrtüzek, a megmozdulásba több mint százezren kapcsolódtak be.

{A}

Kulcsár-Terza József elmondta, beadványára nem vár választ, annál is inkább, mert amikor a Beke-Szőcs terrorperben az indoklás kiadását sürgette az igazságügy minisztériumtól, arra sem kapott választ, bár a törvény szerint 15 nap alatt ezt meg kellett volna kapja a tárca vezetőjétől.

A sepsiszentgyörgyi politikus ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy vegyen részt Sepsiszentgyörgyön november 18-án a Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésén: „mutassunk fel erőt és egységet, hogy a hangunk Bukarestig és Brüsszelig eljusson”.