Tizenhatodjára tartanak kamarazene-fesztivált Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. november 08., 19:12

Ismét megrendezi november 11. és 17. között a Székelyudvarhelyi Kamarazene-fesztivált a G. Egyesület. Az idei, a tizenhatodik az eddigi legszínesebb, mind a meghívottak, mind a zeneválasztás tekintetében – mondta el Bihari Lóránt szervező.

Minőségi zenei élményt kínálnak patinás helyszínen Fotó: Lukácsi Lehel

A Gryphon trió (Annalee Patipatanakoon – hegedű, Roman Borys – cselló, Jamie Parker – zongora) koncertjével rajtol vasárnap délután 6 órakor a székelyudvarhelyi kamarazene-fesztivál. A helyszín idén sem változott,

az érdeklődőket a Városháza Szent István-termébe várják minden fesztiválesten.

„Ennyire sokszínű soha nem volt a fesztivál. Az előadók nagyon sok helyről jönnek, a tengerentúlról is többen érkeznek, például Új-Zélandról, Kanadából. A repertoárok a zenetörténetben elég nagy időszakot ölelnek fel, mert

a fellépők ezeréves zenéket is fognak játszani, kissé átírva, de lesz barokk, klasszikus, kortárs zenei produkció is

– sorolta ízelítőként Bihari.

{A}

Rendhagyó programok

A program érdekes színfoltja a hétfőn, november 12-én délután 5 órától tartandó rendhagyó zeneóra, illetve az azt követő, Szinfúziók – Évezredes analógiák 2018 című koncert is. „Ötödször vagy hatodszor jár nálunk az a nagyrészt budapestiek alkotta kortárs zeneszerzőcsapat, amelynek a csíkszeredai származású Kedves Csanád a vezetője. Ők tartják a rendhagyó zeneórát, amely egy interaktív előadás lesz a 20-21. századi zeneelméletről.

Reméljük, hogy lesz közönség, különösen remélem, hogy a helyi művészeti iskola zene tagozatos diákjainak érdeklődését is felkelti a program

– jegyezte meg a szervező.

Rendhagyó a keddi fesztiválnap is, ugyanis a magyar nyelv napja alkalmából a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal közösen megvalósított produkcióra várják a nagyérdeműt: Az indiánok nem hagynak cserben minket... című, úgynevezett stand-up tragedy (avagy Történelemóra görbe tükörrel és fekete zongorával) Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének és Szép András zongoristának a szerzői és előadóestje. Az est „krónikásai”: Farkas Árpád, Lászlóffy Aladár, Kányádi Sándor, Markó Béla, Márton László, Orbán Ottó, Papp Attila Zsolt, Ratkó József, Sántha Attila, Szálinger Balázs, Székely János, Szilágyi Domokos, Szőcs Géza, Tompa Gábor, Vasadi Péter, Veress Gerzson, illetve maguk a dalszerző-előadók – tudtuk meg a szervezőktől.

Ötletből nincs, csak pénzből van hiány

A kamarazene-fesztivál fejlesztésére ötlet van, tette hozzá Bihari Lóránt, csupán anyagiakban van hiány.

Régi tervem, hogy képzés is társuljon a fesztiválhoz, mesterkurzusokat lehetne tartani, ezek megszervezése viszont nagyon költséges.

Bár idén nem panaszkodhatunk, hiszen a korábbinál nagyobb támogatást kaptunk a helyi önkormányzattól, továbbá támogatott a Bethlen Gábor Alap és a Gondűző Étterem is” – sorolta Bihari. Egyébként a koncerteken és a rendhagyó zeneórán való részvétel továbbra is ingyenes.