Mit szólna egy hatszáz tojásból készült rántottához reggelire?

Bíró Blanka 2018. november 08., 21:35

Óriás kolbászos-tojásrántottás reggeli, kolbászos pityókás kenyér és tízméteres bélbe töltött kolbász szerepel a XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál újdonságai között.

Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, a november 10-én a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban tartandó rendezvény attrakciója lesz az óriás pityókás kenyér, amelynek közepébe kolbászt sütnek.

A finomságot szombaton 9.30-kor szeletelik fel és osztják szét a jelenlévők között. A rendezvénybe bekapcsolódó csapatok közös reggelivel indítják a napot. Az óriás kenyér mellé helyi húsfeldolgozó felvágottait, valamint hatszáz tojásból és tavalyi nyertes kolbászból készített rántottát szolgálnak fel.

Ez lesz a térség legnagyobb nyilvános reggelije.

A nap másik különlegessége az egy bélbe töltött 10 méteres kolbász, amelyet a szervező csapat készít. Falvai János eddig versenyzőként vett részt a fesztiválon, idén pedig a zsűri társelnökeként értékeli a csapatok munkáját. Elmondta, főként azon csapatok szerezhetnek nála plusz pontot, akik hagyományos székely ízekkel rukkolnak elő a káposztafőzés és a kolbásztöltés terén.

{A}

Még mindig lehet jelentkezni a versenyre,

eddig ötven csapat nevezett be a kolbásztöltésre, tizenöt pedig a káposztafőzésre

– emelte ki Grubisics Levente, a fesztivál egyik szervezője. Az érdeklődők 10 lejes jegy megvásárlásával nyernek belépést a sportcsarnok lelátójára, ahonnan megtekinthetik a csapatok munkáját. A belépővel jár egy kóstoló jegy is, mely beváltható kolbászra, egy pohár sörre vagy üdítőre. A tizennégy év alatti gyerekek számára a belépés díjtalan. Az eseményt hivatalosan 11.45-kor nyitják meg, ezt követően 12 órától kezdetét veszi a kétórás kolbásztöltés és a háromórás káposztafőzés. A rendezvényen a Kászonújfalusi Hagyományőrző zenekar lép fel.