Igény és pénz van a hőszigetelésre, de a bürokrácia akadályozza a folytatást

Kovács Attila 2018. november 09., 15:54

Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e új uniós pályázati kiírás a tömbházak hőszigetelésére, miután Csíkszeredában tőlük független okokból sokan lemaradtak a legutóbbi kiírásról. Noha pénz még bőven maradt, a szaktárcánál nem döntöttek.

Huszonhárom csíkszeredai tömbház lakói várják a lehetőséget Fotó: Gábos Albin

Annak ellenére, hogy van rá igény és pénz is, továbbra sem született döntés arról, hogy lesz-e, és ha igen, mikor újabb pályázati kiírás tömbházak hőszigetelésére a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) hatáskörébe tartozó megyékben.

{A}

Miután Csíkszeredában a februári határidőig nem készült el a pályázatokhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányok jó része – az ehhez szükséges közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, mert az ajánlattevők nem feleltek meg a feltételeknek –, 21 tömbház nem pályázhatott a támogatásért. Utólag még két társasház számára egészült ki a korábban hiányosnak ítélt dokumentáció, így

most 23 tömbház lakói várják a lehetőséget.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala többször is kérte idén a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumot, illetve a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséget, hogy ismételjék meg a pályázati kiírást, mert a rendelkezésre álló összegből még bőven maradt. Csíkszereda polgármestere is indítványozta az ügynökségnél, hogy tegyék lehetővé az új pályázati kiírást a 2014–2020-as Regionális Operatív Program 3.1A tengelyén belül.

A gyulafehérvári központú ügynökségtől lapunk is érdeklődött korábban a helyzetről, mint rámutattak, a polgármesteri hivataloktól ők azt kérték, hogy jelezzék, van-e szükségük új pályázati kiírásra, ugyanakkor pontosítsák, hogy hogyan állnak a pályázatok előkészítésével, és milyen nagyságrendű támogatást igényelnének. Ugyanakkor az új kiírásra vonatkozó kérést és indoklást továbbították a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumhoz, mivel ez az egyetlen, amely új pályázati kiírásról dönthet a Regionális Operatív Programot illetően.

Előrelépés azóta sem történt, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség legutóbbi, Nagyszebenben megtartott közgyűlésén Ráduly Róbert Kálmán polgármester azt mondta, felelősöket is fognak keresni, és meg kell nézni, mit tett az ügynökség az új kiírás érdekében.

Pénz még van bőven, mivel a fejlesztési régióhoz tartozó hat megyéből érkező pályázatok a rendelkezésre álló összeg alig 36 százalékát födték le,

viszont a program két év múlva lezárul. Az ügyben a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumot is megkerestük, hogy mikor lehet új pályázati kiírásra számítani. Válaszukban nem ígértek semmit, csak azt, hogy a következő időszakban a szaktárca illetékesei elemezni fogják egy új pályázati kiírás lehetőségét a rendelkezésre álló pénzalapok és az igénylések függvényében.