Hatékonyabbá teszik az előjegyzést, nincs szükség a sorszámosztóra

Molnár Rajmond 2018. november 09., 09:30

Noha volt próbálkozás a sorszámosztó-betegirányító automata rendszer bevezetésére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház földszinti járóbeteg-rendelő részlegén, ez csak a kezdetekben működött. Nem is tervezik újra beindítani.

Várakozók a rendelők ajtói előtt. Változást sürgetnek Fotó: Gecse Noémi

Egy olvasónk tette fel a kérdést, hogy Hargita megye legnagyobb egészségügyi intézményének ambulanciáján miért nem használják ki a lehetőséget, ha már annak idején kiépítették az ehhez szükséges sorszámosztó rendszert.

Ezáltal ugyanis

valamelyest lerövidülhetne a páciensek várakozási ideje,

hiszen a kapott a sorszám alapján tudnák, hogy hozzávetőlegesen mikor is kerülnek sorra. A bevett gyakorlat jelenleg az, hogy

  • a beteg előjegyezteti magát;
  • kap egy időpontot, hogy melyik nap hány órára mehet;
  • a helyszínen az orvosi asszisztens szólítja be őt a rendelőbe.

Viszont sokszor van, hogy reggel kilencre odahívják a beteget, de délután egyig kénytelen várakozni. Ezért látható az sokszor a rendelők ajtói előtt, hogy „egymás hegyén-hátán rostokolnak a betegek”, hiába van az ambulancia részlegen váróterem, ahol a falon lévő televízió a sorszámok mutatására lenne hivatott – jegyezte meg a témát felvető olvasónk.

{A}

Felkerestük Demeter Ferenc korábbi kórházmenedzsert, akinek szolgálati idejében vezették be a sorszám-automatát, amikor 2012-ben átadták a megyei sürgősségi kórház 14 felújított járóbeteg szakrendelőjét. Megtudtuk, a fő oka, amiért a sorszám-automatát annak idején leállították, hogy

az akkor amúgy is kevés létszámú orvosgárda nem tudta magát tartani a pontos időpontokhoz, amit a sorszámosztó rendszer tulajdonképpen megkövetelt.

Az orvosok ugyanis egy nap nem csak a járóbeteg-ellátásban dolgoznak, hanem a kórházi osztályokon is, így sok esetben nem várt késlekedések léphetnek fel a kettős munkaprogram miatt.

Konrád Judit, a megyei sürgősségi kórház jelenlegi menedzserétől tudjuk, az egészségügyi intézmény vezetősége jelenleg is dolgozik azon, hogy megvalósítsa, egy nap egy orvos vagy csak járóbeteg-rendelőben vagy csak a kórházi osztályokon dolgozzon. Így az ambulancián tevékenykedő orvosnak nem jöhet közbe más teendője, ezáltal csak a járóbeteg-rendelésben várakozókra koncentrálhat.

Így – mivel egy betegre 15, bizonyos esetekben pedig 20 perc juthat –, sokkal pontosabban tudják majd előjegyeztetni a betegeket, akik a programálás után azt is fogják pontosan tudni, hány órára menjenek oda. Konrád Judit megjegyezte,

a sorszám-automatát nem tervezik újra beindítani.