Szakszerűtlen beavatkozások eredményei a veszélyessé vált, korhadt fák

Antal Erika 2018. november 08., 21:42

Megközelítőleg háromszáz fát akarnak kivágni Marosvásárhelyen, többek között azzal az ürüggyel, hogy „túl magasra nőttek”. A szakemberek szerint a lombkorona-igazítások sem szakmai szempontok szerint történnek a városban, ezért van egyre több korhadt törzsű fa a köztereken.

Fotó: Haáz Vince

A lakótársulások elnökeinek zöme úgy véli, a „régi” fákat ki kell vágatni, és helyükbe kisebb, kevésbé „szemetelő” díszfákat lehetne ültetni, a mostaniaknál jóval távolabb a házaktól, hogy azok ne árnyékoljanak és ne „veszélyeztessék” a lakókat. 

Azok, akik a vágásokat szorgalmazzák, azt vallják magukról, hogy szeretik a zöldövezetet, mégis

úgy vélik, a 30-40 évvel ezelőtt ültetett fák már túl korosak, földre hulló leveleikkel, esetleg gyümölcseikkel károsítják a járdát, az utcát

– hangzott el többek véleménye a legutóbbi, törvény által előírt nyilvános közvitán, amelyet a fakivágások témájában tartottak.

{A}

Mihai Sava, a polgármesteri hivatal zöldövezetekért felelős osztályának igazgatója elmondta, munkaerő-hiánnyal küszködnek, ezért nem megy olyan gyorsan a munka, ahogy azt szeretnék, de mindenkitől kis türelmet kérve, ígéretet tett arra, hogy valamennyi kérést megvizsgálnak és eleget tesznek annak. Leghamarabb a Kövesdombbal kezdik – mutatott rá, ahol a lakóbizottságok elnökei szerint nagyon sok az olyan „félelmetes” fa, amit azonnal ki kellene vágni. 

Fotó: Haáz Vince

Szakács László, a Rhododendron Környezetvédelmi Egyesület elnöke, aki a Kárpátok sétányon tölt be lakóbizottsági elnöki szerepkört, arra figyelmeztetett, hogy

a veszélyessé vált korhadt törzsű fák a korábbi szakszerűtlen koronaigazítások és gyökér-csonkítások eredményei,

ugyanis szakmai szempontoktól eltérően úgy vágták ezeknek az ágait, hogy minél kevesebb maradjon, minél ritkásabb legyen. Az útszélesítések, a járdák díszkővel történő lerakása során a fák gyökerei is sérültek, ez pedig korhadáshoz vezetett.

A szakember szerint azok, akik támadást intéznek a Kövesdomb fái ellen, azzal sincsenek tisztában, hogy a házfalak sokkal gyorsabban megrepedeznek az egyre növekvő forgalom okozta rezgések miatt, ha már nincsenek fák, amelyek gyökereikkel képesek felfogni ezt a rezgést. Mint ahogy az egyre forróbb nyárra, a természetes árnyékra sem gondol senki. Azokban a lakásokban, amelyeket a fák lombjai árnyékolnak, sokkal kellemesebb a hőmérséklet, nem szükséges klímaberendezést használni. Ugyanez érvényes a város utcáira, tereire is, a buszmegállókra, a kihelyezett padokra, ahol szinte valamennyi nagyobb, árnyékot nyújtó fát kivágtak már.