Nyilvános illemhelyek: hol könnyíthetünk magunkon és hol kell visszatartani?

Baricz-Tamás Imola , Simon Virág 2018. november 11., 10:09

Változó, hogy a Székelyföldi városokban hány nyilvános illemhely, hogyan működik: míg a gyergyószentmiklósiak csak turistaidényben tudnak magukon könnyíteni a városközponti közvécében, addig a marosvásárhelyiek több illemhely közül is választhatnak.

Gyergyószentmiklóson szükség volna a közvécé téli működtetésére is Fotó: Baricz-Tamás Imola

Van olyan székelyföldi város, ahol egész évben elegendő a nyilvános illemhelyek száma, míg máshol csak turistaidényben működtetik a közvécét. Annak jártunk utána, hogy Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson hová fordulhatnak a szorult helyzetben lévők.

Gyergyószentmiklós központjában jelzőtábla is mutatja, merre induljon az, aki a nyilvános illemhelyet keresi. Az évtizedekkel ezelőtt épült Fürdő utcai ingatlant nemrég felújították, csakhogy többnyire zárva van. Nyári időszakban 10 és 16 óra között volt nyitva az illemhely, az utóbbi időben a kifüggesztett program is eltűnt, és a szorult helyzetben lévők legtöbbször zárt ajtót találnak. Városlakók jelezték: nagy szükség volna a nyilvános illemhelyre, ugyanis azt tapasztalják, hogy

sokan a központi parkot, a közeli kapualjakat, a főtéren lévő zöldövezeteket használják közvécének,

és nem egy esetben a szomszédos kereskedelmi egységekhez kérezkednek be, ha a szükség úgy hozza.

„A városi közvécé fő célja a turistaszezonban kiszolgálni az áthaladó forgalmat, az itt tartózkodó turistákat. Az 1 lejes használati díjjal működő szolgáltatás hétköznapokon délelőtt 10 és délután 6 óra között tart nyitva.

Mivel az épület nem téliesített, a hideg idő beköszöntével le kell engedni a vizet, hogy ne fagyjon el a vezetékekben,

ezért késő ősztől tavaszig az önkormányzat kénytelen bezárni. Amint a turistaszezon újra intenzívvé válik a térségben, a közvécé használható lesz” – ismertette Fórika Krisztina gyergyószentmiklósi városháza sajtószóvivője. A városközponton kívül a Szent Miklós Plébánia tulajdonában lévő temetőben van nyilvános illemhely, ott mobilvécét tartanak fenn, amelyet a temetőbe látogatók használhatnak.

Székelyudvarhelyen nem kell sehová bekérezkedni, ha ránk tör a szükség Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhelyen két közvécét is működtet az önkormányzat. A központban lévő fizetős, a másikat ingyen használhatják a szorult helyzetben lévők. A Tamási Áron utcában, a városháza mellett lévő nyilvános illemhely 1,5 lejért használható, ez reggel 8 órától délután 4 óráig tart nyitva.

A városi parkban lévő közvécé ingyen használható, és reggeltől estig nyitva tart.

Ez a játszótér közvetlen közelében található, és leginkább a gyerekeket hivatott kiszolgálni – tudtuk meg Ülkei Zoltántól, a székelyudvarhelyi városgazdálkodási osztály vezetőjétől. Az önkormányzat által fenntartott két közvécé mellett a Szejkén egy mobilvécét is üzemeltetnek. A három létesítmény működtetését egy alkalmazott fogja össze, és besegítenek a szociális segélyre jogosultak is.

{A}

Marosvásárhely főterén két közvécé működik, az egyik a Kultúrpalota szomszédságában, a két autós sáv közötti parkrészen, a másik a Színház tér alatt lévő parkolóban. Jó pár évvel ezelőtt volt egy illemhely a Petőfi téren is, de azt bezárták. A helybéliek és a tájékozott turistakísérővel érkező vendégek gyakran használják a McDonald's étterem illemhelyeit, valamint a főtér elején lévő Maros Pláza mosdóit is. Mint a városháza sajtószóvivőjétől, Cosmin Blagától megtudtuk,

a turisták és a városlakók nyilvános illemhelyeket használhatnak a marosvásárhelyi várban, a Ligeti parkban és a somostetői játszótéren is,

ahova nagyon sokan járnak kikapcsolódni, sportolni. De civilizált körülmények között végezhetik szükségleteiket azok is, akik a városi köztemetőket keresik fel vagy a napi piacokon akad dolguk. A főként nyáron közkedvelt, de ilyenkor is sokak által felkeresett Víkendtelepen is több ingyenes illemhely van.

Marosvásárhelyen a Rózsák terénél is lehet közvécét használni Fotó: Haáz Vince

Csíkszeredában a zöldségpiacon, a távolsági autóbusz-állomás és a vasútállomáson működik nyilvános illemhely. A közvécék működtetését bérlők végzik, nem a városháza, és mindhárom díjfizetés ellenében használható – ismertette röviden a tényállást Szőke Domokos alpolgármester.