Csúcsidénnyé alakították a holtszezont az üdülési jegyek

Széchely István 2018. november 11., 11:24

Fellendítette a belföldi turizmust az államilag finanszírozott üdülőjegyes rendszer. A forgalom negyvenszázalékos emelkedésére számítanak év végére a népszerűbb üdülőtelepüléseken, a legkorábban kapott csekkek érvényességi ideje ugyanis lassan lejár.

Tele a buszok. Egyesek már felhasználták az üdülési csekkeket, mások még meg sem kapták Fotó: Barabás Ákos

Nemcsak nyáron, hanem a főszezonon kívüli időszakban is lényegesen több a turista a felkapott Hargita és Maros megyei üdülőövezetekben az állami szférában idén bevezetett vakációs csekkeknek köszönhetően. A vendéglátóhelyek sorra megtelnek már a rövid iskolai szünidők, illetve a munkaszüneti napok miatti hosszú hétvégéken is.

A rövid hetes vakáció olyan volt, mint június és július eleje. Nagyon sokan voltak, nem lehetett helyet kapni

– jellemezte Moldován László az elmúlt hetet, amikor az iskolák elemi tagozatos diákjai vakáción voltak. A Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke – aki maga is panziót működtet Parajdon – elmondta, bár a jó idő is közrejátszott ebben, de

a nyári csúcsszezonhoz képest mintegy 80 százalékos volt a telítettség a parajdi szálláshelyeken az elmúlt héten.

A sóvidéki településen ugyanakkor vannak már foglalások, sőt néhol már telt házat jegyeztek a december elsejei hosszú hétvégére is. A szakember becslése szerint mintegy negyvenszázalékos növekedéssel zárják az évet a település turisztikai egységei, ami elsősorban az üdülési jegyes turizmusnak köszönhető. A csekkek hatással voltak az ellátási igényekre is:

sokan már nem csupán félpanziós ellátásra fizetnek be a szálláshelyen,

hanem a környező éttermek à la carte kínálatából válogatnak, ugyanis egyre több vendéglőben elfogadják fizetőeszközként az üdülési utalványokat – számolt be a tapasztalatokról Moldován László.

Fotó: Barabás Ákos

Szovátán az idei megnövekedett turistaforgalom ellenére a szálláshelyek több mint fele bezárt az idény végén, a nyitva tartók viszont pillanatok alatt feltelnek üdülőjegyes turistákkal – az elmúlt héten ezt megtapasztalták a fürdőváros szállásadói is.

Zsúfolt volt a vakációs hét vége. Azt láttuk, hogy jött a vakáció, egész hétre húsz fokos meleget és jó időt mondtak, így azonnal fel is telt Szováta. Pénteken, szombaton már nem voltak szabad helyek, olyan volt a telítettség, mint nyár elején

– fogalmazott a szállodát működtető Bereczki István. A Szovátai Turisztikai Egyesület elnöke által elmondottak arra utalnak, hogy a nyitva tartó szálláshelyek működtetői már szinte borítékolhatják az év végéig tartó megnövekedett vendégforgalmat. Ennek az az oka, hogy

a legkorábban kiállított üdülési csekkek érvényességi ideje lassan lejár, így kénytelenek mielőbb felhasználni az utalványokat azok, akik a nyári időszakban a szálláshelyek telítettsége miatt nem tudták ezt megtenni,

valamint azok is, akik a nyári szabadságolás idején nem használták fel az összeset. Emlékezete szerint november 9-én veszítik el érvényességüket a legkorábban kiállított csekkek, de azoknak is lejár az érvényessége ezekben a hetekben, amelyeket a jogosultak márciusban, áprilisban kaptak kézhez – mondta a szakember. Megjegyezte, láthatóan olyan vendégei is voltak a fürdőtelepülésnek, akik azért döntöttek az őszi „nyaralás” mellett, hogy ne vesszenek kárba az üdülési jegyeik. Bereczki István szerint örvendetes, hogy a csekkek beváltották a rendeltetési céljukhoz fűzött reményeket, nevezetesen azt, hogy lendületet adtak a belföldi turizmusnak.

{A}

Az biztos, hogy az év vége tele van foglalásokkal, tehát telt házas Székelyudvarhely, mint ahogyan az is biztos, hogy a városban idén 30 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az üdülési csekkeknek köszönhetően – számolt be a tapasztalatokról Orbán Melinda, a székelyudvarhelyi Tourinfo turisztikai információs iroda vezetője. Megjegyezte azonban, hogy azt még nem tudni, az év végi foglalásokhoz milyen mértékben járultak hozzá az üdülési csekkek, még várni kell, hogy erre rálátásunk legyen – a hónap végén gyűjtenek adatokat a turisztikai szolgáltatóktól.

A városban egyébként minden év végén telítettség van, így az már bizonyos, hogy az üdülési jegyek főként a Székelyudvarhely környéki szálláshelyeknek hoznak hasznot ebben az időszakban, ugyanis ott használják fel utalványaikat azok, akik a városban már nem találnak szállást. Az üdülési jegyek azonban bővíthetik a városba visszajáró vendégek számát is, ugyanis Orbán Melinda feltételezése szerint „azok, akik idén üdülési jeggyel eljöttek és tetszett nekik itt, jönni fognak jövőre is, illetve ez a szám nőni fog.”

Van, ahol még nem kapták meg

Noha a legkorábban kiállított üdülési jegyek már érvényességi idejük végéhez közelednek, van, ahol még nem kapták kézhez a csekkeket a közszférában dolgozók. Ilyen például a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. Az egészségügyi intézmény vezetője, Konrád Judit érdeklődésünkre elmondta, nem késtek még le semmiről, ugyanis csak december elsejétől kötelező a csekkek kiállítása. Nem is volt, miből kiadniuk ezeket, hiszen az üdülési csekkek költsége nem került be az intézmény költségvetésébe év elején, mivel akkor még nem működött a jegyrendszer – tájékoztatott Konrád Judit. Igyekeznek a szükséges lépéseket betartani, szeretnék már decemberben kiadni az alkalmazottaknak az üdülési jegyeket, ha ez nem sikerül, akkor jövő év elején kerül sor erre – mondta.