Csíkszereda kékíti az ország meteotérképét

Székelyhon 2018. november 08., 10:32

Mínusz 9,3 Celsius-fokot mértek Csíkszeredában csütörtökre virradóan, az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) által közölt adatok szerint messzemenően ez volt a leghidegebb hőmérséklet.

A legalacsonyabb hőmérsékletek szerda délután hattól csütörtök reggel hat óráig Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

A meteorológiai igazgatóság reggeli adatai szerint

Csíkszeredában mérték november 8-ára virradóan az országos minimumot, mínusz 9,3 Celsius-fokot.

Viszonyításként, a szomszédos Székelyudvarhelyen csak mínusz 1,9 Celsius fokig süllyedt a hőmérők higanyszála, de tény, hogy az elmúlt napok hőmérsékleti értékeihez képest ez is csípősnek számít.

Téli dekoráció a csíkszeredai ágakon. Gyorsan lecserélődött az őszi Fotó: Tamás Attila

Az igazi hideg viszont a Maroshévíz, Csíkszereda és Bodzaforduló alkotta kék tengelyt jellemzi, amint az az első térképen megfigyelhető. Ennek megfelelően Maroshévízen –6,1 fokot, Gyergyóalfaluban –6,7-et, Sepsiszentgyörgyön –6,1-et, Bodzafordulón pedig –8,3 Celsius-fokot mértek hivatalosan.

Délelőtt tíz órára már kissé enyhült a hajnali fagy a legtöbb helyen, Csíkban viszont bőven fagypont alatti még mindig a hőmérséklet a hivatalosan jegyzett mínusz 5 Celsius-fokkal. Maroshévízen és Alfaluban is maradtak még délelőttre a mínuszok, Udvarhelyen viszont már plusz 3 Celisus-fokot mutat az ANM hőmérője.

Csütörtök délelőtti hőmérsékletek Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

{A}