Előadásokkal, tanulmányi kirándulással emlékeznek a szabadságharcra

Iszlai Katalin 2018. november 08., 11:09

Megemlékező tudományos konferenciát tartanak Csíkszeredában pénteken az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. A Sapientia egyetemen tartott konferenciára számos előadással és egy tanulmányi kirándulással várják az érdeklődőket.

Az előadások után a Nyerges-tetőn is fejet hajtanak a szabadságharc hősei előtt. Archív Fotó: Veres Nándor

Egynapos tudományos konferenciát szervez az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának emlékére az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) csíki fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pénteken az egyetem 12-es előadótermében.

A konferencia tematikája és vezérgondolata: Székelyföld a magyar hazáért

– olvasható a rendezvény ismertetőjében.

A konferencia reggel kilenc órakor megnyitóval kezdődik, ami után Csikány Tamás (Budapest) Székely határőrök és a forradalom címmel tart előadást. Ezt követően 9.30-tól Pál Antal Sándor (Marosvásárhely) 1848. szeptember Csíkban című előadását hallhatják az érdeklődők, 9.50-től pedig Csíkszék 1848-as pacifikációjáról értekezik Süli Attila (Budapest). Tíz óra tíz perctől Garda Dezső (Gyergyószentmiklós) Gyergyói honvédek és nemzetőrök az 1848–1849-es évi forradalomban és szabadságharcban címmel tart bemutatót. Az előadások ülésvezetője Balázs Lajos, az EME csíki fiókegyesületének elnöke lesz.

{A}

10.50-től Nagy József (Gyergyóremete) A '48-as hőskultusz a második világháború idején Székelyföldön címmel tart előadást, 11.10-től pedig Tamási Zsolt József (Marosvásárhely) értekezik a római katolikus papság mozgósító hatásáról a forradalom és szabadságharc katonai eseményeire (Csík- és Udvarhelyszék). 11.30-tól Oláh-Gál Róbert (Csíkszereda) Szemerjai id. Szász Károly életéről és tevékenységéről beszél, 11.50-tól pedig Balázs Lajos Nyerges-tető a lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője című könyvének bemutatója következik. 12.10 és 12.40 óra között vitát tartanak az előadások kapcsán, ahol az érdeklődők hozzászólhatnak, kérdéseket tehetnek fel az érintett témák mentén.

Az esemény Nyerges-tetői tanulmányi kirándulással zárul.