Nincs ingyen a téli tüzelő a gyergyószentmiklósi fatelepen

Baricz-Tamás Imola 2018. november 08., 13:26

Kevesen fizettek be a gyergyószentmiklósi önkormányzat által áruba bocsájtott fenyőfára. Több mint egy hónapja történt meg a tűzifaigénylések elbírálása: első körben több mint hatszázan jelezték igényüket, de mostanáig csupán tizenegyen fizették ki a tüzelő árát.

Az Építők utca 11. szám alatti mellékgazdaság udvarán van az eladásra ajánlott fa

A gyergyószentmiklósi önkormányzat igényfelmérés után döntött úgy, hogy fatelepet hoz létre. Működtetésével az a cél, hogy elsősorban a rászoruló helyi lakosokon segítsenek, többek között az egyedül élő időseken, a családban sérült személyt gondozókon, a kisnyugdíjasokon, akiknek nagy erőfeszítésbe kerül a téli tüzelő beszerzése.

Az önkormányzat erdőiből kitermelt fenyőfa megvásárlására első körben 627-en jelezték vásárlási igényeket.

A jogosultságra vonatkozó szabályzat értelmében a második körben kiegészítő akták leadására, szándékmegerősítésre 59-en válaszoltak. A leadott kérelmek, és az elbírálásra kialakított, a képviselő-testület által jóváhagyott pontozási rendszer alapján minden igénylő aktacsomóját elbírálták és így kialakult egy jogosultsági sorrend. A jogosultak névsora a polgármesteri hivatal ügyfélfogadó irodájában tanulmányozható.

Két hét lenne a jelentkezésre

Az eladásra kínált fa mennyisége összesen huszonnégy háztartásnak elégséges.

Az elbírálás értelmében minden háztartás öt köbméter, azaz körülbelül hét folyóméter fa megvásárlására jogosult.

A szabályzat értelmében a fa kifizetését követően, minden vásárlónak magának kell elszállítania a fát. „A megvásárlásra, elszállításra összesen két hetük van a jogosultaknak, de azt tapasztaltuk, hogy kevesen jelentkeznek közülük.

Mostanáig összesen tizenegy igénylő fizette ki a tüzelő árát az önkormányzat pénztárába. Jelenleg is lehet igényelni a téli tüzelőt, köbméteréét 170 lejt kell fizetni

– ismertette Fórika Krisztina, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Azt is hihették, hogy ingyenes

Több oka is lehet annak, hogy nehézkesen működik a rászoruló családok megsegítésére létrehozott fatelep. Vannak, akik a bonyolult, összetett igénylési eljárás miatt nem veszik igénybe az ajánlatot, ugyanis dokumentumokra van szükség a rászorultság bizonyítására annak érdekében, hogy az elbírálásnál magas pontszámot kapjon az illető. Aki ezt az utat végigjárja, az akkor torpan meg, amikor a rakodás és szállítás szervezéséhez kell embereket, célgépet szereznie.

Az ár is sokakat eltántorít, hiszen a 170 lejes köbméterenkénti összeg a házhoz szállítással jelentősen megnövekszik.

A visszajelzésekre hivatkozva a sajtószóvivő azt is jelezte, azért lehet kevés a lehetőséggel élők száma, mert több igénylő azt hitte, hogy az önkormányzat ingyen adja a téli tüzelőt.

{A}